Jokićevi snovi u balonu, šampionske ambicije u LA, hoće li Milvoki prevariti kladionice: Vraća (nam) se NBA liga

0
Profimedia

Pred početak NBA sezone 2019/2020 govorilo se i pisalo o tome da bi ova sezona mogla da bude jedna od najboljih u istoriji. Najveće zvezde lige rasporedile su se u više različitih ekipa, bilo je nekoliko “dark horse” ekipa u najavi i čekalo se poneko iznenađenje.

Kvalitet smo dobili. Neretko i stručni konsultanti širom Sjedinjenih Država govore o tome da je prava privilegija što smo u prilici da gledamo ligu na ovako visokom nivou.

“A onda je došao virus”. Nastavak bi trebalo da bude “neverovatan”, rasplet “bajkovit”, a gomila korisnika društvenih mreža spremna je za kliktabilnu senzaciju.

Koronavirus je pokazao da je NBA liga najbolja sportska organizacija na svetu. Odmereni javni istupi, jasna ideja o ciljevima i zadacima u vezi sa zdravljem igrača, ali i zaradom organizacije. Sve je urađeno na vrhunskom nivou i koliko god Džoel Embid, čovek satkan od mnogo kilograma, bio u pravu kada se žali na veličinu porcija koje dobija u karantinu, liga nije podbacila. Ako im je mala porcija najveća greška, mogu da budu zadovoljni.

Timovima je omogućeno da se na bezbedan način pripreme za nastavak sezone, organizovan je taj kolektivni karantin u Dizni svetu i zapravo je urađeno sve da bi na kraju pobedio najbolji.

Nije fraza. Koliko puta ste bili u prilici da u NBA ligi, sa tolikim brojem plej-of utakmica, vidite da je neko potpuno nezasluženo osvojio prsten?

A šta bi dali neki fudbaleri iz Španije, naprimer, da su imali uslove za rad i zaštitu poput NBA košarkaša?

Dakle, ono što nas očekuje malo posle ponoći u svetlu povratka NBA lige nije nešto neočekivano i senzacionalno. Ali to navijačima željnim košarke ne može – i ne bi trebalo – da izbuši balon euforije.

U njemu je veliki broj pitanja na koja bi trebalo da dobijemo odgovor.

Da li će Milvoki iskoristiti to što je jedna od najboljih defanzivnih ekipa u istoriji i to što ima jednog od najproduktivnijih igrača današnjice? Kladionice kaže da imaju najveće šanse, ali šta ako se neko odluči da Adetokumba čuva kao što je Dalas čuvao Lebrona u šampionskoj sezoni? I šta ako toj ekipi uspe…

Može li Lebron Džejms da sazida temelj priči o tome ko je najveći na svetu, time što će osvojiti prsten u trećoj različitoj ekipi? Ili to baš i nije neki kriterijum. Šta o tome misle Dok Rivers i ostale komšije iz građa Anđela?

Dokle će stići Majami i može li Spolstra nakon što je dokazao da vredi, nekim velikim skokom da dodatno zapuši usta onima koji su pričali da mu Lebron crta akcije?

Hoće li uspeti eksperiment Hjustona bez centra i da li će Vestbruk i Harden konačno raskopčati mitove koji o njima pojedinačno vladaju sezonama?

Ima li granica za Luku Dončića?

I pitanje svih pitanja – dokle bi Denver i Jokić (ili je bolje reći Denver uz Jokićevu pomoć) mogli da doguraju? Hoće li igrati u petorci sa tri centra, ili će se po starom receptu osloniti na Jokićevu magiju?

Navijači širom sveta, u karantinu, sa temperaturom ili bez nje, na dežurstvu ili neposredno nakon što je konačno završeno, imaju spremnu čeklistu, Karijeve omiljene kokice i jednu želju – da bude onako kako smo želeli prošlog oktobra.