Jokićev cunami odveo Denver u majstoricu nakon minus 19: Još jedna utakmica do finala Zapada za tim koji se ne predaje

0

Rampa Pola Džordža, pogodak za tri poena iz kontre i pad preko Džamala Mareja. U tom trenutku, na deset minuta do kraja treće četvrtine Klipersi su vodili 19 razlike i delovalo je da je sve izgubljeno za Denver Nagetse. Ali oni upravo takve situacije najviše vole.

Tim iz Kolorada ponovo je uradio “nemoguće” i iz novog ogromnog rezultatskog zaostatka izašao kao pobednik.

Na kraju utakmice na semaforu je pisalo 111:98, igraće se i sedma.

Već postaju izlizani svi do sada poznati epiteti za tim koji uvek uspe da se izvuče iz teških, bezizlaznih situacija i na kraju, ako ne slavi, makar skupo proda kožu.

Od ovoga ne može skuplje. Los Anđeles Klipersi imali su 3:1 i samopouzdanje na maksimumu, a onda su u petoj utakmici prokockali veliku prednost. Dok Rivers je organizovao timski sastanak, ali ni to nije pomoglo. U šestoj utakmici su prokockali još veću prednost pa će ponovo morati da sastanče.

Nikola Jokić je još jednom partijom za košarkaške udžbenike budućih generacija poveo svoj tim do velikog preokreta. Ubacio je 34 poena, ali je broj manje važan od važnosti šuteva koje je Džoker ubacivao – sa jedne noge, iz okreta, kroz somborsku vrtešku, iz poluhoroga, za tri poena…

Uhvatio je i 14 skokova i podelio 7 asistencija.

“Zašto igramo najbolje kada deluje da smo gotovi? Nemam pojma, pravo da vam kažem”, rekao je Jokić nakon meča. “Ovo se ne događa prvi put. Energija koju emitujemo u odbrani pomaže nam da preokrenemo. Ne može biti slučajno, prvo minus 16 protiv Jute, minus 16 u prošloj utakmici, sada minus 19…”

Čuvao ga je Kavaj Lenard, pokušavao je Pol Džordž, ništa mu nije mogao Zubac. Čak i onda kada ga je Majkl Meloun – taj čovek ima sreće – predugo držao na klupi, Jokić se nije ohladio. Ruka je još uvek bila vrela, a cunami koji je pogodio Kliperse ostavio je Doka Riversa zabezeknutog.

Jokićev verni Sančo Pansa Džamal Marej postigao je 21 poen i pored povrede nakon što je Džordž pao preko njega. Svoju ulogu, veoma važnu ulogu, u ovoj pobedi imali su i Majkl Porter Džunior – opet je pogodio važne šuteve, ali bi bilo dobro da samo šutira i dodaje prvom do sebe – i Geri Heris, koji je uhapsio sve igrače Klipersa u odbrani, ali je promašio olimpijski bazen. A onda se i njemu otvorilo…

Nagetsima se otvorilo, svima zajedno. Uprkos pritisku, uprkos malim šansama koje su im davane, uprkos sumnjivim trenerskim odlukama. I sada je sve u njihovim rukama.

A sve je bilo kao iz sna za tim Doka Riversa. Denver je bolje otvorio utakmicu, ali samo u prvih pet minuta. Klipersi su nakon toga počeli da melju u odbrani, lopta se lepila za Lenardove velike šake, Džordž je ponovo dobro namestio ruku i delovalo je da je svemu kraj.

Ali tim iz Kolorada očigledno voli dramu i zato će ponovo igrati plej-of seriju od sedam utakmica. Do sada su dve pobedili i jednu izgubili.

Šta god da se dogodi u majstorici, Denver je pokazao da može da se pobije sa glavnim kandidatom za titulu i da može da bude bolji na terenu, pet na pet. Ili jedan na pet, kako volite.

A oni koji dodeljuju individualne nagrade mogu da odgledaju i neku Denverovu utakmicu, nije zabranjeno.