Jokić ne izgleda baš dobro

0
Foto: Profimedia

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić izašao je iz najbolje sezone u karijeri, ušao u vrelo reprezentativno leto i osvojio peto mesto sa timom Srbije na Mundobasketu u Kini, a početak nove NBA sezone ne izgleda baš dobro za srpskog košarkaša i najboljeg centra najjače lige na svetu, piše Denver Stifs.

Ni napredna statistika, koja mu je uvek bila naklonjena, ne može da prikrije da Jokić nije u formi, piše portal iz Kolorada – 3,8 faulova po meču, 4,2 procenta veći koeficijent grešaka po meču nego u bilo kojoj drugoj sezoni u karijeri, procenat u šutu iz igre mu je 43,6 odsto, a za tri poena je skala još niže – 23,1 odsto.

Imao je samo 15 šuteva iz reketa, a sa svojim gabaritom i konstitucijom mogao bi mnogo više da napada leđima i prodorom nego šutem.

Jokić je “slavu” u NBA ligi stekao neverovatnom sposobnošću da asistira na pravi način, pravim ljudima, u pravom trenutku. Od početka sezone, Denver je tek 20. ekipa po broju kompletiranih pasova po meču i 28. ekipa po broju potencijalnih asistencija.

Denver je peta najgora ekipa po tome kako rešava “izolacije” jer nema driblera i ekipu prepunu igrača koji mogu da rešavaju situacije 1 na 1, poput Golden Stejta ili Dalasa.

Još jedan važan podatak je i da Denver relativno sporo dodaje lopte, što ih prošle godine nije koštalo jer su šutirali za tri sa preko 40 odsto preciznosti, a ove godine dolazi na naplatu jer im je procenat šuta duplo gori. Tako je Nju Orleans postigao 37 poena iz kontre.

I sve to zavisi od Jokića. Kako je srpski centar bio zaslužan za prošlogodišnje fantastične partije tima, tako snosi i odgovornost za nešto sporiji početak i vidljive sistemske probleme.

Jokić je na poslednje dve utakmice koje je Denver izgubio šutnuo samo 14 puta ka košu rivala, za gotovo sat vremena na parketu.

Protiv Pelikansa su više od Jokića šutirali gotovo svi relevantni igrači u timu Majkla Melouna.

Dakle, nešto bi moralo da se promeni, da bi tim Nagetsa ponovo ličio na sebe.