Johan Krojf diplomatije, Forest Gamp ratnih zločina – Ko je stvarno Henri Kisindžer

0
EPA PHOTO AP POOL/IVAN SEKRETAREV

“Putevi ne postoje, oni se stvaraju hodanjem.”

Tom rečenicom Henri Kisindžer završava svoju “Diplomatiju”, koju mnogi studenti, praktičari i političari koji se bave međunarodnim odnosima vide kao svetu knjigu. Upravo zbog toga što je njen pisac čovek koji je svojim hodanjem prokrčio nove i zatrpao stare puteve na međunarodnom političkom polju.

Johan Krojf međunarodnih odnosa, koji je za svakim svojim driblingom na velikoj sceni ostavio rečenicu za pamćenje, “Mobi Dik diplomatskih memoara”, pragmatični kameleon, „Forest Gamp ratnih zločina“ i dalje svojim izjavama može da uzdrma planetu.

“Izgleda da kalendar gospodina Kisindžera nije na 2022. već na 1938. godini. On je mislio da razgovara sa publikom ne u Davosu, već u tadašnjem Minhenu.” Tako je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski opisao ono što je Kisindžer nedavno govorio na samitu u Davosu. Uz poštovanje njegovom držanju od početka ove invazije, prilično naivno je procenio čoveka koji je tako retko u životu, za punih 99 godina, izgledao kao da ne zna šta govori i gde se nalazi.

Ko je u stvari Henri Kisindžer? Ko je bio i šta ga je preoblikovalo? Kakve su stvarno uloge Meterniha i Makijavelija u njegovom životu i koji je germanski profesor sa monoklom bio važniji i od njih dvojice? Da li je Kisindžer realista ili “idealista sa iskustvom”? Da li je i zašto devedesetih bio na “našoj” strani? Može li da se odbrani pred porotom istorije? I želi li to, zapravo?

Ceo portret Henrija Kisindžera objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs