Da li znate da se u svakom gutljaju ili svakoj kašičici jogurta koji pijete ili jedete, u zavisnosti od toga kakav jogurt volite, nalazi moćan saveznik u borbi za vaše zdravlje.

Jogurt, naročito onaj sa živim kulturama ima značajnu ulogu u prevenciji jedne od najčešćih vrsta raka – raka debelog creva.

Nova naučna istraživanja otkrivaju neočekivane koristi koje ovaj omiljeni mlečni proizvod može imati. Ali, šta se tačno dešava kada se „dobri“ mikrobi iz jogurta nasele u naš sistem?

Snaga probiotika i uticaj na mikrobiom

Jogurt sa živim bakterijama poznat je po tome što ima povoljan efekat na naše zdravlje, od poboljšanja probave, do smanjenja rizika od određenih bolesti, uključujući i rak.

Naučnici još nisu potpuno sigurni kako tačno jogurt štiti od raka, ali jedno je sigurno: bakterije iz jogurta mogu imati značajan uticaj na naš mikrobni svet u crevima. Novija istraživanja sugerišu da redovno konzumiranje jogurta može smanjiti rizik od raka debelog creva, naročito kod tumora pozitivnih na soj bakterije Bifidobacterium.

Naučnici sa Mass General Brigham-a sproveli su istraživanje u kojem su pratili više od 100.000 žena i 51.000 muškaraca, analizirajući njihov unos jogurta i povezanost sa pojavom raka debelog creva. Iako su pronašli da konzumacija jogurta nije direktno smanjivala ukupan broj slučajeva raka, oni koji su redovno pili jogurt, imali su 20% manju šansu da razviju tumore pozitivne na Bifidobacterium.

Ovo istraživanje, koje je objavljeno u  časopisu Gut Microbes, daje novu perspektivu na to kako jednostavan, ali snažan probiotik poput jogurta može biti od pomoći. Iako ovo istraživanje ne dokazuje uzročnu vezu, pokazuje vezu između konzumiranja jogurta i smanjenog rizika od određenih tipova raka debelog creva.

Probiotici – moćni saveznici

Jogurt sa živim kulturama sadrži nekoliko vrsta bakterija, među kojima su Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, koje se koriste za fermentaciju mleka. Međutim, mnoge druge vrste bakterija ili probiotici takođe mogu biti prisutne.

Probiotici, poznati po svojoj sposobnosti da poboljšaju zdravlje creva, takođe mogu doprineti jačanju imunološkog sistema, smanjenju rizika od osteoporoze, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti, ali i smanjenju rizika od raka.

Kako jogurt utiče na vašu crevnu barijeru?

Stručnjaci za Medical News Today objašnjavaju da bakterija Bifidobacterium u jogurtu može doprineti zdravlju crevne barijere, koja je ključna u zaštiti od raka.

Iako ovo istraživanje nije pokazalo da jogurt direktno smanjuje nivo Bifidobacteriuma u crevima, sugeriše da ove bakterije imaju antioksidativne, antiinflamatorne i imunološki stimulativne efekte koji mogu podržati zaštitu od raka.

Zanimljivo je da se veruje da ove bakterije mogu poboljšati funkciju crevne barijere, smanjujući štetne proteine i upalne procese koji mogu doprineti razvoju tumora.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se razumeli svi mehanizmi koji stoje iza ove zaštite, jedno je jasno – jogurt sa živim kulturama može biti još jedan dragoceni saveznik u očuvanju zdravlja, uz sve njegove druge prednosti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.