“Jeste li vi potpisivali streljanja u Beogradu? Jesam…”: Da li su vam pričali o Dragom Jovanoviću, srpskom Edgaru Huveru?

1
wikimeida commons

“Kada bi neki književnik hteo da napiše knjigu o kamufliranju, o lopovima, lažovima i pustolovima, ne bi trebalo ništa drugo da radi nego samo da posmatra Dragog Jovanovića. To bi, verovatno, bila najbolja knjiga te vrste.”

Ovo je o tvorcu srpske tajne policije dostavio jedan od njegovih potkazivača. Nalazi se u nemačkom arhivu BDS, dosije J-55. Jer, Dragog su pratili i Nemci, kao i Englezi, komunisti i četnici. I on je pratio sve njih…

Dosije Dragomira Jovanovića, iz arhive Udbe, baca potpuno novo svetlo na njegovu ličnost, ali i na čitav period okupacije u Beogradu. Pisati o Dragom Jovanoviću danas, ipak, znači uhvatiti se ukoštac s jednim procesom u kojem su tužioci i odbrana zauzimali tako suprotstavljene stavove. Jer, dok je u procesu veka Draži Mihailoviću i drugim neprijateljima novog sistema, Mihailović uvek nazivan “izdajnikom”, kod Dragog Jovanovića je stajalo “krvnik”.

I on to nije krio.

– Jeste li vi potpisivali streljanja u Beogradu?

– Jesam – kaže Dragi Jovanović, hladnim glasom, objašnjavajući kako je to uradio da neko drugi ne bi potpisao deset puta više streljanja. Na šest stotina stranica saslušanja u tadašnjoj Ozni, u završnoj reči pred sudom, koja je bila potpuno cenzurisana, Dragi najmanje brani sebe…

***

*Iz knjige Veljka Lalića Dragi Jovanović: Život i zločini srpskog Huvera koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 16. jula.

***

NAJBOLJE KNJIGE ZA OVO LETO

Poklon edicija “Velike biografije” uz Nedeljnik nastavila se i u julu sa tri nove hit knjige. Knjiga o najkontroverznijem srpskom špijunu Dušku Popovu dobijala se uz Nedeljnik od 2. jula, knjigu o najkontroverznijem srpskom mangupu Stevici Markoviću čitaoci su dobijali na poklon dobiti uz Nedeljnik od 9. jula, a knjigu o najokontroverznijem srpskom policajcu Dragom Jovanoviću čitaoci dobijaju uz Nedeljnik od 16. jula.

1 KOMENTAR

  1. хтео бих да купим књиге: Душко Попов и Књигу о Стојадиновићу. где у београду се могу купити књиге а да није он лајн продаја

Comments are closed.