Jesmo li blizu otkrića leka svih kancera: Nova saznanja o imunskom sistemu mogla bi da leče sve vrste raka

0
Foto: Profimedia

Novootkriveni deo našeg imunskog sistema mogao bi da bude iskorišćen za lečenje svih vrsta raka, saopštio je tim naučnika sa Univerziteta Kardif a prenosi BBC.

Naučnici su otkrili način za uništavanje ćelija raka prostate, dojke, pluća i drugih karcinoma u laboratorijskim testovima. Ovo otkriće objavljeno je u časopisu “Nature Immunology” i još nije testirano na pacijentima, ali veruje se da ima “izuzetan potencijal”. I dalje je sve još u ranoj fazi ispitivanja.

Šta su oni otkrili?

Naš imunski sistem prirodno nas štiti od infekcija, a napada i ćelije raka. Naučnici tragaju za “nekonvencionalnim” i još nepoznatim načinima na koji imunitet napada tumore.

Tim iz Kardifa otkrio je T-ćeliju u ljudskoj krvi. To je ćelija imunološkog sistema koja može u telu da pronađe pretnju koju treba eliminisati.

Ta ćelija bi mogla da napadne i razne vrste tumora.

“Postoji šansa da bi na taj način mogli da se leče svi pacijenti”, rekao je profesor Endrju Sevl za BBC.

“Do sada niko nije verovao da bi to bilo moguće”, dodao je.

“To povećava šanse za pronalazak leka za sve vrste raka, odnosno samo jedne vrste T-ćelija, koja bi mogla da uništi mnoge različite vrste raka u populaciji.”

Kako to funkcioniše?

T-ćelije imaju “receptore” na svojoj površini koji im omogućavaju da hemijskim putem prepoznaju ćelije raka.

Naučnici iz Kardifa otkrili su T-ćeliju i njen receptor koji može da pronađe i eliminiše širok spektar tumorskih ćelija u laboratoriju, uključujući ćelije raka pluća, kože, krvi, debelog creva, dojke, kostiju, prostate, jajnika, bubrega i grlića materice.

Ključno je to što zdrave ćelije ne dira, a kako se to tačno dešava, još se istražuje.

Ovaj jedinstven receptor T-ćelije reaguje na molekul MR1, koji se nalazi na površini svake ćelije u ljudskom telu. Veruje se da MR1 upozorava imunski sistem na izmenjeni metabolizam u tumorskoj ćeliji.

“Mi smo prvi opisali T-ćeliju koja pronalazi MR1 u kancerogenim ćelijama, to ranije nije bilo poznato, ovo je prvi put”, rekao je naučnik Geri Dolton.

Terapije za rak koje se baziraju na T-ćelijama već postoje i razvoj imunoterapije jedno je od najuzbudljivijih naučnih područja.

Najpoznatiji primer je lečenje CAR-T ćelijama, odnosno T-ćelijama, pacijenta koje su genetički modificikovane kako bi pronalazile i uništavale rak.

CAR-T daje jako dobre rezultate i neki pacijenti iz terminalne faze mogu da pređu u potpunu remisiju.

Ali, pristup je jako personalizovan i deluje samo kod ograničenog broja vrsta raka u kojima postoji jasna meta za T-ćelije, kao što je leukemija.

Naučnici iz Kardifa veruju da bi njihova metoda mogla da dovede od “univerzalnog” leka za rak.

Kako bi metoda funkcionisala u praksi?

Od pacijenta bi se uzimao uzorak krvi iz kojeg bi se izdvajale T-ćelije i genetički modifikovale da bi bile “reprogramirane” da na svojoj površini stvaraju posebne sintetičke receptore za otkrivanje raka.

Tada bi bile uzgajane u velikom broju u laboratoriji i zatim vraćene u pacijenta. Isto kao i kod CAR-T terapije.

Metoda je, za sada, testirana samo na životinjama i na ćelijama u laboratoriji, a pre testiranja na ljudima potrebna su dalja istraživanja.