O tome kako je preležao koronavirus, zašto lekari odlaze iz zemlje, o spomeniku Stefanu Nemanji, o eliti, intelektualcima, prvoj i drugoj Srbiji, izborima u Crnoj Gori, vakcini, jazu između siromašnih i bogatih, za novi broj Nedeljnika govorio je prvi čovek Srpske akademije nauka i umetnosti.

On je ispričao anegdotu koja mu se dogodila pre nekoliko godina na Divčibarama, gde je bio sa svojim unucima.

Insistirali su na jabukama. Hteo sam da kupim dve velike, da ih jedu usput, ali pri pokušaju plaćanja seljanka me je jedva pogledala i rekla: ‘Jesi ti kršten? Deci da naplaćujem jabuke?’ Možda će vam se učiniti da se vraćam na naraciju Milovana Glišića i u zamišljenu ruralnu idilu, ali ne radi se o tome. Znam ja, ako ništa drugo iz porodičnih priča, demencijalne mogućnosti i onih koji u jednom trenutku poklanjaju jabuke. Ali, sada, pošto sam obišao dosta sveta (još uvek volim to da radim), mogu da se pozovem na Bunjuelove reči da je ‘viski piće koje ne razumem’. Mogu da ga pijem, ali… Da skratim, u Srbiji mnogo lakše prepoznajem znakove koje ljudi nose i one koji se nalaze ‘pored puta’ (ne mislim naravno na svuda prisutne najlon kese) – to mi daje osećaj bliskosti i sigurnosti.”, rekao je Kostić.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Predsednik SANU kaže da je Srbija zemlja u kojoj je rođen.

“Ona tako nije mogla da bude moj izbor. Sada, u zimu života, mogu da tvrdim da je ona moj izbor (nije da se zbog toga povremeno ne nerviram) i moja kuća. Ponekad mi je žao što je ne izabiraju bolji, pametniji i hrabriji od mene (ovi bukači oko nas i kad kliču Srbiji, čini mi se, biraju samo sebe). Ja želim da Srbija (u svetu i sa svetom, kako drugačije) ostane kao mogućnost ličnog izbora mojim potomcima i kad mene dugo, dugo ne bude bilo. I da ne dozvole da ih samozvani instruktori patriotizma uče zašto i kako treba voleti Srbiju – naći će oni, kao i njihovi preci, svoje razloge. Stoga molim da se do daljeg ne prenebregava ni zemaljska Srbija!”, naveo je prvi čovek SANU u velikom intervjuu za Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. septembra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-452-od-10-septembra/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.