Visoki predstavnik EU Žozep Borel rekao je da se moraju spustiti tenzije da bi se vratili na situaciju u kojoj je moguć dijalog Beograda i Prištine i da je EU tu da u tome pomogne.

„Mislim da moramo biti aktivni, ako se ništa ne uradi problem će ostsati nerešen, a put Srbije i Kosova u EU biće doveden u pitanje“, rekao je Borel u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objavljenu danas.

Borel je protekla dva dana bio u svojoj prvoj poseti Beogradu i Prištini tokom koje je razgovarao sa visokim zvaničnicima.

„Znam da su proteklih meseci napetosti skočile između dve strane kada je reč o taksama i diplomatskim aktivnostima, moramo da spustimo tenzije da se vratimo u situaciju u kojoj je dijalog moguć, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. 

On je rekao da je za EU to investicija i da to ne radi zbog sebe već zbog pomirenja i mira i da bi to voleli da se dogodi na Zapadnom Balkanu.

Rekao je da se EU ne trakmiči sa SAD.

Ukazao je da je EU uložila mnogo novca u Srbiju i Kosovo, mnogo više od SAD i da će nastaviti da radi i pomaže.

„Svi treba da doprinesu procesu dijaloga i jednoga dana možda će biti normalni odnosi među ljudima na Zapadnom Balkanu, kao što je u Evropskoj uniji danas, gde su granice nevidljive,“ rekao je Borel.

On je ponovio da misli da je dobra ideja da EU ima specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, jer je to problem na kome treba raditi svakodnevno a ne povremeno da se dolazi iz Berlina i Brisela da bi se nešto reklo.

„On mora biti snažno posvećen tome, dok se ne postigne sporazum“, rekao je Borel za budućeg specijalnog izaslanika.

U osvrtu na to da dolazi iz Španije jedne od pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo Borel je rekao da sada nije više diplomata Španije i da ima odgovornost prema Evropi i mora da zaboravi stav svoje zemlje i brani evropski stav.

„Evropska unija nije priznala Kosovo jer nema kapacitet da to uradi. Hajde da pokušamo da radimo najbolje što možemo da olakšamo dijalog. Na tome ću raditi. Ljudi treba da shvate da kada radite na evropskom nivou, ne možete pratiti poziciju vaše zemlje“, rekao je Borel.

Govoreći o procesu proširenja rekao je da je ceo proces stavljen na čekanje zbog pozicije Francuske i još nekoliko zemalja o otvaranju pregovora sa Albanijomi Severnom Makedonijom.

Borel je rekao da će se na sledećem sastanku Evropskog saveta biti objavljena nova metodologija proširenja, da ona mora biti fleksibilnija i produktivnija da bi se sporazumi postizali brže i lakše.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.