“Jedna žena se prva pobunila”, “pomalo se stidim”, “bila bi to scena iz romana”…: Hronologija nedolaska Mišela Uelbeka u Beograd

3
Profimedia

Četvrtak, 6. jun

Prema planu organizatora, Mišel Uelbek je sa suprugom trebalo da doputuje u Beograd u četvrtak.

Zbog kvara na avionu Mišel Uelbek nije doputovao u Beograd.

Organizatori festivala su saopštili da nema izmena u programu festivala i da će Uelbek stići na otvaranje festivala, zakazano za petak uveče.

Oko ponoći su dobili informaciju da je let otkazan i da se gospodin Uelbek i njegova supruga nalaze u autobusu koji ih vozi u hotel pored aerodroma u Parizu gde će prenoćiti.

Petak, 7. jun

U petak 7. juna u podne Udruženje KROKODIL, saznaje preko telefonskog razgovora sa osobljem kompanije Er Srbija da se imena putnika nalaze na letu JU 2315 koji će sleteti u Beograd u 17:25 na Beogradski aerodrom.

Predstavnici Udruženja odlaze na aerodrom kako bi goste odmah doveli na festival.

Kako je saopšteno kasnije iz Krokodila iz VIP protokola aerodroma saznali su u 17:45 da putnika nema u avionu.

Uelbek šalje mejl organizatorima i još jedan mejl sa obraćanjem javnosti u Srbiji, koje je Vladimir Arsenijević pročitao posetiocima.

U prvom mejlu, Uelbek piše:

Istinu govoreći, onih nekoliko sati čekanja pre nego što je odlučeno da let bude otkazan bili su baš uznemiravajući, došlo je do neke vrste pobune putnika, koji su zahtevali da izađu iz aviona.

Treba reći da je bilo nekih zabrinjavajućih pojava, naročito miris goriva koji se jasno osećao. Ukratko, zaista nemam želju da letim avionom u ovom trenutku, treba otkazati.

U datim okolnostima ne može se baš čestitati Er Srbiji i nadam se da će vam barem nadoknaditi troškove karata, to je najmanje što mogu da učine.

Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ali sebi kažem da je moglo da se završi i gore.

Srdačno,

Mišel Uelbek

U mejlu koji je javnosti namenjen kao Uelbekovo obraćanje, piše:

“Bila bi to duga priča, scena iz romana. Mogu samo ukratko da prepričam:

Jedna žena se prva pobunila, na početku potpuno sama. Crna kosa, tridesetak godina, lepa. Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja.

Rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem: “Već dva sata nam govorite svašta, dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah.”

Ona ja bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže. Ne ja.

Teško je reći kako se sada osećam. Ipak najviše mi je žao što nisam sa vama večeras.

Istovremeno, negde u sebi, zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune, koja je opravdana i zdrava.

I pomalo se stidim što je sam nisam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac, po prirodi stvari, prihvata pomalo suviše lako da bude “u poziciji posmatrača”.

Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira na to što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom, podseća na dugu francusku epizodu “žutih prsluka”.

Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju publici.

Srdačno

Subota, 8. jun

Pubilka je, logično bila razočarana što se prva zvezda festivala nije pojavila. Iz Krokodila su saopštili i da će u narednim danima angažovati pravni tim radi konsultacija oko daljih koraka vezano za štetu koja je pretrpljena.

“Nakon godinu dana mukotrpnog i izuzetno skupog rada od strane malog tima (koji broji svega četiri člana) na dovođenju Mišela Uelbeka u Srbiju želimo da se sa zahvalimo svima na podršci u ovako, za nas, teškom trenutku i teškim okolnostima”, naveli su iz Krokodila.

Priču o nedolasku Uelbeka u Beograd preneli su i francuski mediji.

3 KOMENTARA

  1. Наравно, ако Улебek нема већ уговорене обавезе. Али, овај “инцидент” би морао да натера менаџмент компаније Аир Србија да провери све критичне тачке у свом пословању. У то ме је уверио и толико чекани директан лет до Мадрида. Авион А319-100 је скоро у потпуности био пун, али са скученим простором за уобичајени ручни пртљаг, па су га путници морали да држе код ногу. Лично ми се није свидело ни пословање по принципу “лоу кост” компанија. Најављивана понуда хране и пића свела се на скучени избор, а посебна прича је плаћање јер “систем банке не прихвата картице”, па се путници пребирају, све до “може и који динар мање”. Нервозу код путника изазвао је и вероватно оправдан улазак путника у авион “од реда тог, до реда тог”, али без икаквог објашњења. Наравно, све то је далеко од цурења бензина, хвала Богу, али ствара лошу слику о компанији “предводнику у региону”.

  2. Nije Pariz preko sveta. Postoje letovi svaki dan. Let je svega 2 sata. Ako zaista postoji njegova zelja da dodje moze to da bude vec sledece nedelje ili sledeg meseca. Ne mora se cekati neki novi festival.

Comments are closed.