Jedna doza vakcine Vakszevrija visoko efikasna kod ozbiljne bolesti uzrokovane južnoafričkim i brazilskim sojem virusa

0
Foto AstraZeneka

Jedna doza vakcine Vakszevrija kompanije AstraZeneka efikasna je 82% protiv hospitalizacije ili smrti izazvane beta i gama varijantom virusa SARS-CoV-2, pokazali su rezultati Kanadske istraživačke mreže za imunizaciju (CIRN) uz podršku Agencije za javno zdravstvo Kanade i Kanadskih instituta za zdravstvena istraživanja, saopštila je AstraZeneka.

Vakcina je takođe pokazala visok nivo efikasnosti protiv delta (B.617.2, „indijski“) i alfa (B.1.1.7, „Kent“) varijante sa 87% i 90% smanjenja hospitalizacija odnosno smrtnih slučajeva.

Efikasnost Vakszevrije nakon jedne doze protiv hospitalizacije ili smrti bila je slična efikasnosti drugih vakcina testiranih u studiji. Vreme praćenja nije bilo dovoljno za izveštavanje o efikasnosti Vakszevrije nakon dve doze, druge studije su pokazale povećanu efikasnost prema naznačenom rasporedu dve doze.

Vakszevrija je bila efikasna protiv blaže simptomatske bolesti, mada, s obzirom na to da su podaci prijavljeni tek nakon prve doze umesto naznačenog rasporeda sa dve doze, gde se zna da je efikasnost povećana u ovom okruženju bolesti, efikasnost je bila niža nego kod teške bolesti.

Efikasnost vakcine protiv bilo koje simptomatske bolesti bila je 50% u odnosu na beta / gama varijantu, a 70% i 72% u odnosu na delta i alfa varijantu.

Prva od dve faze studije koju su u januaru sproveli Univerzitet Oksford i Univerzitet Vitvotersrend, pokazala je ograničenu efikasnost protiv blage bolesti prvenstveno zbog beta verzije.

Nije bilo moguće pravilno utvrditi efikasnost vakcine protiv teške bolesti, uključujući hospitalizaciju i smrt, s obzirom da su ispitanici bili pretežno mladi i zdravi odrasli koji su imali samo blagu bolest.

Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: “Sa različitim varijantama koje prete da nam poremete put od pandemije, ovi stvarni dokazi pokazuju da Vakszevrija, zajedno sa drugim vakcinama koje se koriste u Kanadi, pruža visok nivo zaštite od najozbiljnijih oblika bolesti, čak i nakon samo jedne doze. Neophodno je da nastavimo da štitimo što više ljudi u svim krajevima sveta kako bismoprevazišli ovaj smrtonosni virus”.

Analizom je obuhvaćeno 69.533 osoba koje su imale pozitivan test na SARS-CoV-2 tokom decembra 2020. do maja 2021. u Ontariju u Kanadi.