Udruženje „1 od 5 miliona“ će izaći na parlamentarne izbore planirane za april ove godine, saopšteno je danas.

Novinarima se ispred zgrade rektorata Univerziteta u Beogradu obratila Valentina Reković, jedna od liderki tog udruženja, koja je rekla da će „Jedan od pet miliona“ učestvovati na izborima.

„Drago nam je da su mnogi imali šta da kažu ovih dana. Postalo nam je jasno da deo opozicije obesmišjava ujedinjenje opozicije. Zato izlazimo na izbore“, rekla je Reković.

Valentina Reković je izjavila da udruženje neće učestovati na narednom protestu, u subotu.

Ona je rekla da je na „opoziciji okupljenoj oko Savaza za Srbiju“ da na protestu brani ideju bojkota.

„Jedan od pet miliona“ je prošlog utorka najavio da će izaći na izbore, ukoliko u roku od sedam dana, opozicione Nova stranka i Stranka moderne Srbije ne proglase bojkot izbora, za koji se ovo udruženje zalagalo.

Oni su danas saopštili da će izaći na predstojeće izbore kako bi sprečili „trojance“ da uzmu još jedan mandat.

Obrazlažući odluku Udruženja o izlasku na izbore i kritiku koju su prošle nedelje uputili Stranci moderne Srbije i Novoj stranci zbog toga što nisu proglasili bojkot, čime su prekršili „Sporazum sa narodom“, Reković je navela da se izborni uslovi u Srbiji nisu poboljšali, ali da je potrebno sprečiti neke stranke da uđu u parlament samo zbog državne „infuzije“.

„Kada je opozicija proglasila bojkot parlamenta, ona je samo prestala da posećuje tu instituciju, a zadržala je beneficije. Kada uđemo u parlement, sprovešćemo pravi bojkot“, kazala je Reković.

Istakla je da Udruženje raspolaže informacijama prema kojima neke od stranaka potpisnica Sporazuma sa narodom, sa još nekoliko manjih pokreta, rade na tome da izađu na predstojeće izbore.

„Došli smo i do informacija da će im se u tome pridružiti i pojedini članovi stranaka koje su formalno u bojkotu“, rekla je ona.

Dodala je da će u narednim danima obelodaniti i koje su stranke koje aktivno učestvuju sa podrškom raznim grupama građana na lokalu „sve u nadi da i posle izbora budu ili ostanu deo lokalnih vlasti“ i podsetila da su članovi Demokratske stranke po beogradskim opštinama osnivali „Udruženja Jedan od pet miliona“.

Srđan Marković i Miloš Simović podneli ostavke

Jedan od članova Udruženja „Jedan od pet miliona“, Srđan Marković, podneo je ostavku u Predsedništvu tog pokreta, jer se ne slaže sa odlukom o izlasku na izbore, napominjući da ostaje pri ideji da se izbori bojkotuju.

„Do poslednjeg trenutka sam se borio da do ovoga ne dođe, a pošto je doneta odluka kakva je doneta, podneo sam ostavku u Predsedništvu Udruženja, zajedno sa Milošem Simovićem i povukao se“, rekao je Marković u izjavi za Betu.

On je rekao da to čini jer se ne slaže sa metodom Udruženja u borbi protiv aktuelne vlasti. 

„Bio sam neko ko je među prvima pozivao na bojkot i bio glasnogovornik te ideje, pri čemu ostajem i dan danas“, rekao je Marković.

(Beta)

Komentara

  1. Bobby
    28. januara 2020. 15:04

    И неозбиљно, и жалосно, у исто време. Покрет се показао неспособним да изнесе озбиљне друштвене промене у условима, скоро па потпуне узурпације власти, већ сада дајући легитимитет победничком резултату владајуће гарнитуре. Ту промену је морао да изнесе покрет, јер странке, показало се, за то нису способне. Најбољи доказ за то оно шта је остало после владања ДС-а, колико независне институције смо добили. Ниједну. Ово је највероватније и крај овог покрета, какав је он до ове одлуке био, и готово сигурно још један циклус владања оних који су и сада на власти, што ће рећи, још много изгубљених година. Уосталом, као и све године до сада.

  2. Нервозни гласач
    28. januara 2020. 15:29

    Није ми јасно на које грађане рачунају да ће гласати за њих. Ми који смо против режима бојкотујемо. Биће занимљиво пролеће.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.