Javno zagovaranje ključno za dobrobit zajednice

0

Ključ za rešavanje pitanja od značaja za zajednicu često je u rukama aktivističkih inicijativa njenih pripadnika. Oni su ti koji najbolje poznaju svoju životnu sredinu, potrebe, probleme sa kojima su suočeni i stoga aktiviranjem velikog broja građana pokreću neophodne promene na dobrobit svih članova. 

Bez obzira na to koliko je zajednica velika, organizovano javno zagovaranje doprinosi njenom razvoju o čemu svedoče priče neformalno okupljenih građana Pančeva i sela Pakleštica nadomak Pirota, koji su svojim aktivnostima zaslužili nagradu Pokretač promena 2020 u kategoriji Pohod na aktivizam.

Neformalna grupa građana iz Pančeva, spontano je okupljena u Inicijativu Odbranimo Teslu nakon saznanja da je Nacrtom Plana detaljne regulacije za naselje Tesla u Pančevu predviđeno da se na mestu dečjih igrališta i zelenih površina podignu četiri stambene zgrade. U periodu od juna do novembra meseca ove godine Inicijativa je uspela da svojim angažovanjem prikupi i pošalje preko 2000 primedbi na predloženi plan regulacije,a učestvovala je na javnoj raspravi tokom koje je u određenoj meri izmenjen nacrt spornog plana. Nastavljeno je sa prikupljanjem potpisa, a organizovane su i akcije čišćenja naselja, kako bi se ukazalo na dotadašnje neadekvatno održavanje okoline i igrališta.

Na ostvarenju zajedničkog interesa združeno su radili i stanovnici mesta Pakleštica. Oni su, okupljeni u neformalnu grupu Pakleštica UVEK, organizovali i finansirali aktivnosti usmerene na obnovu ovog sela na Staroj planini. Uređena je plaža na seoskom kupalištu Jona na reci Visočici, a od plastičnih flaša je očišćena obala Zavojskog jezera. Napori zajednice bili su usmereni i na dostupnost kulturnih sadržaja. Obnovom seoske mlekare, ne samo da je sačuvana autentična građevina, već je i nastao muzej Pakleštica. Osim toga, tokom godine su organizovane izložbe i filmske projekcije, koje su okupile sve pripadnike zajednice.

Nagrada Pokretač promena namenjena je isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici. Dodeljuje se drugu godinu zaredom u okviru u projekta Aktivni – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju koji uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ).

Više informacija o projektu i nagradama možete pronaći na stranici Javno zagovaranje.