Javne ličnosti uputile apel opoziciji povodom izbornih rezultata: “Koji su dalji planovi, čemu dvodnevna ćutnja?”

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Grupa od 50 javnih ličnosti pozvala je sve predstavnike opozicije da građanima i građankama saopšti sve neregularnosti koje su dokumentovali na biračkim mestima, a javnost obavesti o podnetim prigovorima i daljim planovima, uključujući i potencijalna protestna okupljanja.

U pozivu se navodi da su potpisnici svesni činjenice da su se izbori u nedelju održali uz niz neregularnosti, predizborni, izborni i postizborni inženjering predstavnika vlasti i da postoje osnovane sumnje u potencijalnu izbornu krađu.

„Takođe, podsećamo javnost da se deo političkih partija potpisivanjem Sporazuma za ogovornu Srbiju obavezao da će: ‘uspostaviti koordinaciju kontrole izbora kroz redovnu saradnju predstavnika potpisnika/ica Sporazuma koji su zaduženi za kontrolu izbora na nivou svojih organizacija.

Potpisnici/ice Sporazuma su se obavezali na zajedničko planiranje pokrivanja biračkih mesta članovima/ icama biračkih odbora kao i na blagovremeno obaveštavanje drugih organizacija potpisnica sporazuma o eventualnim problemima tokom izbornog procesa, kako bi omogućili sinhronizovanu i zajedničku borbu protiv eventualne krađe na izborima’, kao i da ‘po okončanju izbornog procesa neće ulaziti u bilo kakvu saradnju niti koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima iz aktuelne vlasti ili bliskim aktuelnoj vlasti koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisane nadležnosti najviših državnih institucija“, navodi se u pozivu, a prenosi N1.

Dodaje se da je u pitanju borba koja je zajednička i opšta, i stoga još jednom pozivaju sve opozicione političke partije i koalicije da budu jedinstvene kako bi građanima koji su im dali poverenje u najkraćem mogućem roku, koliko još danas, predstavili dalje korake u utvrđivanju pune istine o rezultatima izbora, a građane i građanke da na sve zakonom dozvoljene načine brane izbornu volju.

“Očekujemo odgovorno ponašanje svih opozicionih političkih partija koje su učestvovale na izborima 4. aprila, očekujemo pravovremenu i adekvatnu reakciju, očekujemo da se u što kraćem roku građanima koji su glasali za opoziciju pojasni dvodnevna ćutnja i dalji (detaljni i konkretni) planovi borbe za svaki glas, kako se malo i mukom stečeno poverenje ne bi rasulo”, piše u pozivu opoziciji dostavljenom N1.

Potpisnici ovog javnog poziva su Marko Oljača, Svetlana Bojković, Vesna Rakić Vodinelić, Dubravka Stojanović, Ljubomir Erić, Radoslav Milenković, Dragan Velikić, Aida Ćorović, Aleksandar Baucal, Tamara Džamonja Ignjatović, Zoran Radovanović, Vesna Pešić, Danica Popović i Zoran Erić.

Među potpisnicima su i Goran Marković, Jelena Mitrović, Branka Mihajlović, Srdan Golubović, Bojana Novaković, Slobodan Cvejić, Marija Babović, Petar Janjatović, Aleksandra Glovacki, Dijana Milošević, Janko Baljak, Nedim Sejdinović, Mirjana Đurđević, Milena Dragićević Šešić, Miloš Đajić, Jelisaveta Tatić Čuturilo, Bojana Nikitović i Goran Skrobonja.

Svoje potpise na poziv stavili su i Milorad Roganović, Aleksandra Bosnić Đurić, Sonja Biserko, Bojana Bodroža, Boris Varga, Zvonimir Đorđević, Dejan R. Radovanović, Aleksandra Hristov, Dijana Mitrović Longinović, Dragoslav Gane Ivanović, Radivoje Jovović, Tatjana Rosić, Bojana Ćebić, Radoš Ivanović, Jelena Milojević, Saša Jelenković, Vladimir Sovilj i Vidosava Starović.

1 KOMENTAR

  1. “…očekujemo da se u što kraćem roku građanima koji su glasali za opoziciju pojasni dvodnevna ćutnja i dalji (detaljni i konkretni) planovi borbe za svaki glas, kako se malo i mukom stečeno poverenje ne bi rasulo”, piše u pozivu opoziciji dostavljenom N1.” Није било никакве дводневне ћутње од стране опозиције. Постоји дводневно ћутање од стране “Уједињених”, али то је ипак далеко од свих оних који се на последњим изборима називају опозицијом.

Comments are closed.