“Jasno opisao šta je učinio i priznao da je ubio pet ljudi”: Napad lukom i strelom u Norveškoj najverovatnije čin terorizma

0
Foto Beta/(Terje Pedersen/NTB via AP)

(Beta-AP) – Napad lukom i strelom u Norveškoj, tokom kojeg je danski državljanin ubio pet osoba, najverovatnije predstavlja čin terorizma, saopštile su danas vlasti.

Sinoćni napad Danca koji je lukom i strelom, a moguće i drugim oružjem, nasumično terorisao gradjane na više lokacija u mestu Kongsberg, šokirao je Norvešku, a policija za sada nije objavila puno detalja.

Policija Kongsberga, mesta sa 26.000 stanovnika nedaleko od Osla, navela je da je 37-godišnji napadač bio u kontaktu sa policajcima pre zločina.

“Prema onome što do sada znamo, jasno je da su neke žrtve, verovatno sve, ubijene nakon što je policija bila u kontaktu sa počiniocem”, navela je policija.

Medju žrtvama su četiri žene i muškarac, starosti izmedju 50 i 70 godina, a u napadu su povredjene tri osobe.

Policija je navela da je uhapsila osumnjičenog pola sata nakon što je dobila prijavu da je u centru Kongsberga ispaljivao strele.

Iz tužilaštva je Asošiejted presu rečeno da je osumnjičeni posle hapšenja “jasno opisao šta je učinio i priznao da je ubio pet ljudi”.

Norveška bezbednosna agencije PST navela je različite aspekte napada kao obrazloženje stava da potezi osumnjičenog “trenutno deluju kao čin terorizma”.

Agencija je dodala da je napadač bio pod njenim radarom, ali nije navela zašto.

Policija ga je opisala kao osobu koja je prešla na islam i koja je bila označena kao radikalna.

Masovna ubistva su retkost u Norveškoj, u kojoj nema puno kriminala, a napad je momentalno doveo do poredjenja sa zločinom iz jula 2011. godine, kada je desničarski ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 osoba u toj zemlji, koristeći bombu, pušku i pištolj.