Janković: “Imaćemo dvocifren broj umrlih već sledeće nedelje. Imunološki bedemi su probijeni…”

0
Printscreen/YouTube/ Belle amie

Već sledeće nedelje imaćemo svakog dana dvocifren broj mrtvih od kovida, jer broj preminulih uvek prati broj zaraženih, a na 1.600 zaraženih dnevno biće, nažalost, najmanje 16 umrlih, rekao je zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš Radmilo Janković, i upozorio da bi ti brojevi mogli biti i veći.

Janković je ocenio da je gotovo nemoguće povećati broj vakcinisanih, i da zato apsolutno svi vakcinisani treba da prime treću dozu.

„Imunološki bedemi već su probijeni, i to nam je sada jedini način da sačuvamo živote“, rekao je Janković u intervjuu Kuriru.

Naglasio je da je bio zaprepašćen time da se u našoj državi može desiti da dvoje profesora Medicinskog fakulteta pokrenu peticiju protiv vakcinacije dece, i poručio da u njegovom odeljenju intenzivne nege ne mogu da rade medicinske sestre ili lekari koji neće da se vakcinišu.

„Ne možemo nekome da oduzmemo pravo na rad bez zakonske regulative, ali možemo učiniti sve da naše osoblje ne zarazi druge“, objasnio je razloge zašto je te sestre uputio na rad u drugo odeljenje.

Ocenio je da je „škakljivo“ nametati vakcinaciju dece roditeljima koji i sami nisu hteli da se vakcinišu, ali i ocenio da primer deci moraju dati nastavnici.

„Kada se oni budu stoprocentno vakcinisali, to će biti snažan argument i za vakcinaciju dece“, zaključio je Janković.