Reditelj Jagoš Marković režira predstavu „Sumrak bogova“ u Beogradskom dramskom pozorištu, a povodom premijere koja je zakana za 1. oktobar, kaže za Blic da je došlo da sumraka svega božanskog i ljudskog u ljudima.

„Zbog narastajuće volje za moć, zbog toga što smo pomislili da smo mnogo moćni i da je moć sve, zbog toga jer smo zaboravili da moć ne postoji, da je privid za lakoverne, zbog manipulacija čak i decom, zbog gubitka porodičnih vrednosti i zamene istih za partijske, zbog nakaznog sistema vrednosti koji u svojoj sveukupnosti vodi u neljudsko i groteskno, zbog toga što prestajemo da budemo u konekciji sa moralom, a o lepoti i duhovnosti i da ne govorim, zbog stida koji osećam i sam, zbog sumraka svega što valja i neviđenog navikavanja našeg na sve što rekosmo, zbog toga što ne znamo gde je crta preko koje se ne sme preći ni da bi se opstalo, jer ima crta posle kojih ti više ništa ne vredi… Ne valja biti po svaku cenu adaptibilan isto koliko ne valja ni biti autodestruktivan i povući se u izolaciju i propustiti život. Evo, i dok ovo govorim, mene je stid, i pitam se treba li…“, rekao je Marković.

Reditelj je kazao i da sve to traje predugo i da ovako nije bilo nikad.

„Stid me je jer o nekim stvarima ne možeš govoriti a da se ne uprskaš, a opet moram da govorim. Moramo svedočiti, moramo jedni drugima kazati, da ne pomislimo da je sve u redu, da ne utrnemo. E, zato ‘Sumrak bogova'“, rekao je Marković.

Jagoš Marković nakon 13 godina ponovo režira u Beogradskom dramskom pozorištu.

Predstava „Sumrak bogova“, po motivima filma L. Viskontija, premijerno će otvariti sezonu 1. oktobra, a u njoj igraju Milan Lane Gutović, Branka Šelić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

Komentar(1)

  1. Bubasinter
    6. septembra 2019. 00:37

    Mene je I stid I strah! Strah cemo prevazici ,Ali ne smemo se VISE stideti!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.