“Ja sam mnogo prošao i mnogo što osjetio. Iz vlastitog iskustva znam šta znači težak, siromašan život…”: Pre analize Tita treba spustiti sa pijedestala polubožanstva – Poklon knjiga uz Nedeljnik

1
Foto Profimedia

Za razliku od mnogih vladara, na primer od nekadašnjeg ideološkog mentora Staljina koji je svoju aktivnost obavijao velom misterije, Tito je sve do kraja života javno nastupao, govorio i putovao.

Tito je najmarkantnija, ali i najkontroverznija politička ličnost na ovim prostorima. Da bi se razumeo, mora se prvo primeniti metodološki postupak političkog filozofa Ljubomira Tadića, oca Borisa Tadića, koji je smatrao da pre analize Tita treba spustiti sa pijedestala polubožanstva.

Na pitanje jednog francuskog novinara kako više voli da bude oslovljen – gospodine predsedniče, gospodine maršale, gospodine Broz ili druže Tito, Tito je odgovorio: “Ovo zadnje najviše mi se sviđa, ali taj izbor prepuštam vama.”

Tito se trudio da ostavi utisak lidera koji ima razumevanja za položaj radnika i seljaka: “Ja sam mnogo prošao i mnogo što osjetio. Iz vlastitog iskustva znam šta znači težak, siromašan život i zato mi nije teško da to osjetim…” U predgovoru svojim sabranim delima Tito je evocirao uspomene na svoj radnički život, posebno akcentujući težak položaj radničke klase u monarhističkoj Jugoslaviji: “Ja sam kao radnik u Kraljevici, a poslije u Smederevskoj Palanci, osjećajući težinu položaja radničke klase, počeo da pišem u tadašnjoj radničkoj i partijskoj štampi…”

***

*Iz knjige Zorana Panovića “Josip Broz Tito: Bilo jednom u Jugoslaviji” koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 21. maja.

Reč je o prvoj knjizi iz poklon edicije “Velike biografije – Političari i revolucionari: Najvažnije ličnosti naše istorije”.

Nedeljnik će u narednih pet sedmica čitaocima pokloniti ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” očekuju vas priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću i Dragoljubu Draži Mihailoviću.

1 KOMENTAR

  1. Djubre ustaško, dragi Srbi 50 godina ste se odrekli Boga i pitate se kad će biti bolje, e ovako stoje stvari kad izumru potomci crvenih i svi Vi koji imate hrabrosti da Tita i danas pominjete na bilo koji način, ustvari treba da se pomene ali samo u jednom kontekstu a to je da zahvaljujući njemu Srbija plaća cenu i danas i još će da plaća minimum 20godina. Laka mu zemlja. I to da se ne zaboravi rodiće se Srpski sin koji će i takve koji pišu o ovakvim stvarima rešiti muka i iluzije. Politika je kurva

Comments are closed.