“Ja ću sigurno primiti vakcinu…”

2
Screenshot N1

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon poručio je danas da je “očigledno da će vakcina (protiv novog koronavirusa) stići ranije nego što se očekivalo”

“Po onome što čujemo od nadležnih i predsednika verovatno će stići pre kraja godine i u većem broju. Plan priprema treba da počne da se radi jer je to logistički ogroman posao”, rekao je Kon gostujući na TV Prva.

Kona su upitali kako je moguće da je vakcina napravljena za godinu dana, imajući u vidu da je ranije bilo potrebno za neke vakcine od pet do 10 godina da bi bile bezbedne. Kon je odgovorio da „upravo zato postoji agnecija za lekove i medicinska sredstva i zakonska regulativa koja treba da utvrdi bezbednost vakcine“.

“Nikada nije bilo toliko usmerenja na proizvodnju vakcine, tehnologije su ubrzale proces, faze ispitivanja sve moraju da se obave. Tek nailazimo na prepreke, sigurnosne mehanizme koje ima država da bi vakcina bila bezbedna. Komitet za imunizaciju, republička komisija za zarazne bolesti, moralo bi da se ubrza sve. Agencija za lekove… Paralelno moraju da pripreme plan. Plan je važan. Znamo da vakcina treba da bude za vanrednu imunizaciju. Poseban akt postoji koji propisuje ministar zdravlja i ide na osnovu svih predloga”, rekao je Kon.

I što je najvažnije, on je dodao da će sigurno primiti vakcinu.

2 KOMENTARA

Comments are closed.