Izveštaj američkih zvaničnika: “Napredovanje ruskih trupa u osnovi tamo gde je bilo i juče. Logistički izazovi, nestašica hrane, ukrajinski otpor, ali i samoinicijativna pauza”

0
(Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP)

Napredovanje ruskih trupa ka Kijevu je „zaustavljeno“ jer se njegove snage suočavaju sa logističkim izazovima, uključujući nedostatak hrane za neke jedinice, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država, a prenosi Gardijan.

Zvaničnik je tvrdio da rusko napredovanje na ukrajinsku prestonicu ostaje „u osnovi… tamo gde je bilo juče” i naveo niz mogućih razloga za zastoj, uključujući ukrajinski otpor. Naglasio je i da da je takođe moguće da su Rusi samostalno pauzirali napredovanje.

“Jedan od razloga zašto se čini da stvari sporo napreduju severno od Kijeva je taj što se Rusi sami pregrupišu, preispituju i pokušavaju da se prilagode izazovima koje su imali”, rekao je zvaničnik odbrane SAD.

Zvaničnik je takođe primetio da je ruska vojska pokazala ponašanja „sklona riziku“ kada su u pitanju njene trupe.

“Videli ste to na terenu, da se jedinice predaju, ponekad, bez borbe. Mnogi od ovih vojnika služe vojni rok, koji nikada ranije nisu bili u borbi”, zaključio je neimenovani američki zvaničnik, čije izjave prenosi britanski Gardijan.