“Izručenje Radete i Jojića nije saglasno sa međunarodnim pravom”: Vučić u Savetu bezbednosti UN

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

U Savetu bezbednosti UN održava se sednica na kojoj će biti predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Na sednici učestvje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Sednica se održava nakon potvrđivanja presude Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Vučić: “Prirodno je da Srbija bude zainteresovana da Radeta i Jojić služe kaznu u Srbiji”

Vučić je, tokom svog obraćanja Savetu bezbednosti, naveo da je Srbija nekoliko pokretala mogućnost da osuđeni državljani Srbije služe kaznu u našoj zemlji.

“Većina osoba koja služi svoje presude su državljani Republike Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da oni odsluže svoje kazne u Srbiji”, naveo je Vučić. 

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohija, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

“Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik Mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da Beograd ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da “njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom”.

“Odluka se zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu”, naveo je Vučić.

“Podsećam vas da je Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji”, rekao je Vučić.

“Naser Orić za zločine protiv Srba u BiH je osuđen, a onda je presuda bila oslobađajuća. Svi svedoci u slučaju protiv Haradinaja su misteriozno izvršili samoubistvo. Prema presudama ispada da niko nije počinio zločin protiv Srba. Ali mi u Srbiji se i dalje borimo za pomirenje i poštovanje. Srbija je mala zemlja, ali sa hrabrim ljudima”, zaključio je Vučić.

Ađijus: “Iskoristio bih priliku da saopštim kako Srbija ne sarađuje sa Hagom”

Predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus je na početku sednice naveo da je danas doneta pravosnažna presuda Ratku Mladiću kojom mu je potvrđena kazna doživotnog zatvora. To je opisao kao “vrhunsko dostignuće” i rekao da je pandemija usporila ceo slučaj.

“Mehanizam je napravio još jedan korak ka konačnoj finalizaciji rada”, rekao je Ađijus.

Kako je rekao, konačna presuda Mladiću šalje snažnu poruku žrtvama da će izvršioci užasnih zločina na kraju biti dovedeni do pravde, nevezano za njihovu poziciju.

Ađijus je rekao da želi da informiše SB UN da Srbija nije bila uspešna u poštovanju obaveza da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu i da ih preda Mehanizmu, prenosi RTS.

“Iskoristio bih mogućnost da obavestim SB UN da Srbija ne sarađuje s mehanizmom”, naveo je Ađijus i dodao da je Srbija treći put prijavljena Savetu bezbednosti.

Bramerc: “Zadovoljni smo zbog konačne presude Mladiću”

Tužilac Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Serž Bramerc takođe se tokom svog obraćanja ukazao na presudu Ratku Mladiću. On je ocenio da je pravda zadovoljena.

“Iako smo zadovoljni zbog konačne presude Mladiću, svesni smo rada koji nas i dalje očekuje”, naveo je Bramerc.

Predstavnik Velike Britanije je tokom obraćanja naveo da će Ratko Mladić biti prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju i da oni na taj način daju podršku Mehanizmu.

Predstavnik Rusije: “Zašto je Međunarodni tribunal ostao slep i gluv za određene zločine”

Predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti ocenio je da je presuda protiv Ratka Mladića nastavak kriminilazicije Haškog tribunala i da je to postala mrlja na ugledu Mehanizma.

“Da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnih bombardovanja civilnih meta, uključujući i grad Beograd i druge velike gradove, za ubistvo i ranjavanje hiljada civila, uključujući i novinare beogradske televizije i kineske ambasade”, naveo je tokom svog obraćanja predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti.

Upitao je zbog čega je Međunarodni tribunal “ostao slep i gluv za određene zločine” i “zašto je okrenuo glavu pred očiglednim zločinima kosovskih Albanaca i njihove slučajeve rešava specijalni sud na Kosovu”.

Predstavnik SAD: “Razočarani smo što Srbija nije ispunila svoje obaveze”

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je danas istorijski dan zato što je osuđen bivši general Ratko Mladić.

“Pre 30 godina su on i njegove pristalice počele kampanju etničkog čišćenja, a posebno se sećamo dana kada su ušli u Srebrenicu i ubijali ljude. Zadovoljni smo radom Međunarodnog rezidualnog mehanizma koje je skupljalo dokaze. Pozdravljamo predstojeću presudu Stanišića i Stamatovića”, rekao je on.

“Duboko smo razočarani što Srbija nije ispunila svoje obaveze i nije uhapsila dve osobe zbog zastrašivanja svedoka. Srbija je član UN, i kao zemlja koja ima važne međunarodne obaveze, ona je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom. To ometanje Srbije ometa rad Mehanizma, i SAD poziva Srbiju da uhapsi tražene bez odlaganja”, dodao je predstavnik SAD-a.