Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, održavaju u Skupštini Srbije pojedinačne sastanke sa poslaničkim grupama vlasti i opozicije, preneo je N1.

Sastanci se održavaju iza zatvorenih vrata, a evropske diplomate neće davati izjave.

Poslanica Marinika Tepić rekla je posle sastanka da su sagovornici izrazili rezervu prema bojkotu.

Predstavnici vladajućih poslaničkih grupa Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije završili su odvojene razgovore u Skupštini Srbije sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, posle kojih nisu davali izjave. Srpsku naprednu stranku na sastanku je predstavljao poslanik SNS Vladimir Orlić, a potom je održan sastanak sa poslanicima SPS Đorđem Milićević, Neđom Jovanovićem i Žarkom Obradovićem.

Na sastanak sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom došao je i potpredsednik Dveri Ivan Kostić, kao i sa poslanicom Marinikom Tepić, a potom i sa poslanicima Demorkatske stranke.

Posle pauze za ručak planiran je sastanak i sa predstavnicima ostalih poslaničkih grupa i nezavisnim poslanicima.

Svim sastancima prisustvovao je i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, a zatražen je sastanak i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Kako je novinarima rekao Milorad Mijatović dogovor je da ne daju izjave novinarima. Poslanici SPS i SDPS su u prolazu kratko napomenuli novinarima da je sastanak bio konstruktivan.

Iako je saopšeno da izjave za medije nisu predviđene, poslanica Marinika Tepić rekla je za N1 da je Kukanu i Flekenštajnu predala listu zahteva radne grupe protesta „1 od 5 miliona“ prevedenu na engleski, kao i da im je predočila razloge za bojkot parlamenta i predstojećih izbora.

„Naši sagovornici su izrazili rezervu prema bojkotu. Nije im baš bilo jasno, niti blisko zašto bojkotujemo parlament. Mi smo im objasnili da smo više od dve godine pokušavali da vodimo parlamentarni dijalog kako treba, da zastupamo građane i na žalost bili zbog toga kažnjavani, izbacivani, prekidani i da je to izgubilo svaki smisao. Kao što se s druge strane sve to reflektovalo na celokupnu državu Srbiju. I stoga, zbog nemogućnosti da jednako učestvujemo upredizbornim medijskim fazama, a i inače da zaista ne možemo sebi da dozvolimo da izigramo potpis dat na Sporazum sa narodom, a i svoja politička uverenja“, kazala je Tepić.

Kukan i Flekenštajn došli su da bi čuli stavove predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka i da bi utvrdili da li postoji volja da se prihvati pomoć Evropskog parlamenta u rešavanju krize u odnosima vlasti i opozicije. Oni neće davati izjave ni pre, niti posle sastanaka tokom ova dva dana.

Sutra će se Kukan i Flekenštajn sastati i sa predstavnicima vanparlamentarne opozicije u ranim jutarnjim satima u prostorijama delegacije EU.

Kukan i Flekenštajn su bili deo tročlanog tima koji je imao ključnu ulogu u postizanju „Pržinskog sporazuma“ stranaka u Severnoj Makedoniji 2015, kojim je omogućeno da se decembra 2016. održe parlamentarni izbori na kojima su učestvovali svi akteri. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.