(Beta-AP) – Posrednici napreduju u nastojanju da se postigne sporazum o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanju desetine talaca zatočenih u Gazi i palestinskih zatvorenika s druge strane, javljaju danas izraelski mediji.

Ratni kabinet Izraela sastao se kasno sinoć da diskutuje o predlogu, ali još uvek nije zvanično rečeno šta je odlučeno.

Nekoliko izraelskih medija je, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, objavilo da je prećutno odobren sporazum, te da će Izrael poslati delegaciju u Katar radi nastavka razgovora.

Hamas je saopštio da još nije bio uključen u najnoviji predlog SAD, Egipta i Katara, ali okvir sporazuma o kojem se izveštava uveliko se uklapa u ranije zahteve te palestinske islamističke organizacije o prvoj fazi primirja. Vođa političkog krila Hamasa Ismail Hanije bio je u Kairu prošle nedelje.

Izrael u međuvremenu planira širenje svoje ofanzive na najjužniji grad Rafu, na granici Egipta i Gaze, gde se više od polovine od ukupno 2,3 miliona stanovnika Gaze sklonilo od sukoba u drugim područjima i živi u šatorima, prenatrpanim stanovima i skloništima.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je da će sazvati sednicu Vlade ove nedelje da „odobri operativni plan akcije u Rafi“, uključujući evakuaciju civila.

Visoki zvaničnik iz Egipta, koji zajedno sa Katarom posreduje između Izraela i Hamasa, rekao je u subotu da nacrt sporazuma o prekidu vatre uključuje oslobađanje 40 žena i starijih talaca muškaraca u zamenu za oko 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena, maloletnika i starijih ljudi.

Anonimni egipatski zvaničnik je rekao da će se tokom predložene šestonedeljne pauze u sukobu omogućiti da stotine kamiona svakog dana donose očajnički potrebnu pomoć Gazi, uključujući severni deo opkoljene teritorije.

On je rekao da su dve strane pristale da nastave pregovore tokom pauze o daljem osobađanju i stalnom prekidu vatre.

Kabinet premijera Izraela nije odgovorio na molbu da komentariše diskusije vođene u Ratnom kabinetu, ni izveštaje izraelskih medija.

Hamas je ranije rekao da neće osloboditi preostale taoce dok Izrael ne prekine ofanzivu, ne povuče snage sa palestinske teritorije i takođe tražio oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika, uključujući ekstremiste, što je Netanjahu odbio.

Međutim, u ranijem predlogu Hamas je predvideo početnu fazu koja nalikuje nacrtu sporazuma o kojem se sada izveštava što nagoveštava da bi dve strane mogle da se dogovore o privremenom prekidu vatre u ratu koji je počeo 7. oktobra napadima „Hamasovaca“ na jug Izraela.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.