Izraelska vojska najavila je „taktičku pauzu“ u ofanzivi na južni deo Pojasa Gaze, kako bi se omogućila isporuka većih količina humanitarne pomoći.

Vojska je saopštila da pauza u oblasti Rafa, svakog dana do daljnjeg, počinje u 8 ujutro i ostaje na snazi do 19:00 časova, prenosi Gardijan.

Pauza ima za cilj da se kamionima koji prevoze pomoć omogući da stignu do obližnjeg prelaza Kerem Šalom koji kontroliše Izrael i bezbedno putuju do autoputa Salah a-Din, glavnog puta sever-jug.

Na taj način bilo bi lakše isporučiti pomoć putevima koji idu do drugih delova Gaze, saopštila je vojska. Rečeno je da se pauza koordinira sa UN i drugim međunarodnim agencijama za pomoć.

Osmomesečna vojna ofanziva Izraela protiv militantne grupe Hamas gurnula je Gazu u humanitarnu krizu, a tamo je prema UN široko rasprostranjena glad, dok su stotine hiljada ljudi na ivici gladi. Međunarodna zajednica je pozvala Izrael da učini nešto da ublaži krizu.

Od 6. maja do 6. juna, UN su primale u proseku 68 kamiona pomoći dnevno, prema podacima humanitarne kancelarije UN, poznate kao OCHA. To je manje od 168 dnevno u aprilu i daleko ispod 500, količine za koju grupe za pomoć kažu da je potrebna.

Priliv pomoći u južnoj Gazi je opao baš u tretnuku kada su humanitarne potrebe porasle. Više od milion Palestinaca, od kojih su mnogi već bili raseljeni, pobeglo je iz Rafe nakon invazije, u prenaseljene delove južne i centralne Gaze. Većina je sada smeštena u oronule šatorske kampove, gde koristi rovove kao toalete, bez infrastrukture kanalizacije.

Kogat, izraelsko vojno telo koje nadgleda distribuciju pomoći u Gazi, tvrdi da ne postoje ograničenja za ulazak kamiona. Prema njihovim navodima više od 8.600 kamiona svih vrsta, kako humanitarnih tako i komercijalnih, ušlo je u Gazu sa svih prelaza od 2. maja do 13. juna (u proseku 201 na dan). Ali veliki deo te pomoći se nagomilao na prelazima i nije stigao do konačnog odredišta.

Portparol Kogata, Šimon Fridman, rekao je da su UN krive što su se njihovi tereti naslagali na prelazu Kerem Šalom. Dodao je da agencije imaju „fundamentalne logističke probleme koje nisu rešile“, a glavni od njih je nedostatak kamiona.

UN demantuju takve optužbe. Oni dodaju da su neprestane borbe između Izraela i Hamasa previše opasne za kamione UN koji putuju unutar Gaze. A Karem Šalom je direktno uz „izraelsku granicu“.

Iz UN navode i to da je isporuka humanitarne pomoći spora jer izraelska vojska mora da ovlasti vozače da putuju do lokacije, odnosno da obezbedi sigurnost vozača. Nekoliko puta se desilo da su kamioni opljačkani dok su prevozili pomoć.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.