Izraelska opozicija postigla dogovor kako bi Netanjahu pao s vlasti posle 12 godina: Širokoj koaliciji se pridružila ključna stranka…

0

Ključna desničarska izraelska opoziciona stranka podržala je “vladu jedinstva” koja bi mogla da okonča 12-godišnji mandata premijera Izraela Benjamina Netanjahuua, preneo je BBC.

Oni su ubrzano pregovoralli uoči isteka roka u sredu da to postignu, dok se poštuje prekid vatre posle najnovijeg sukoba izraelske vojske i palestinskog ekstremističkog Hamsa, vladajućeg u pojasu Gaze.

Netanjahu (71) kome se sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i korupciju, što on poriče, ostao je na vlasti tokom političkih previranja u protekle dve godine kada su održane četiri runde izbora bez jasnog pobednika.

Posle najnovijih izbora u martu Netanjahuov konzervativni Likud je osvojio najviše poslaničkih mesta, ali mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladu, pa sada bivši popularni TV voditelj Jair Lapid pokušava da formira rivalsku koaliciju.

Odlučan da svrgne Netanjahua Lapid je ponudio podelu vlasti i da Benet prvi bude premijer.

Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), nastojao je da uspostavi savezništvo raznih partija koje su izraelski mediji nazvali blok za promenu, a koji uključuje nacionalistu čvrstorukaša Naftalija Beneta i izraelske poslanike Arape.

Benet je sada, kako prenosi BBC, rekao da će se pridružiti koaliciji predvođenoj Lapidom.

“Ili peti izbori ili vlada jedinstva. Netanjahu to dobro zna”, rekao je Benet, ocenivši da se u “ključnom momentu mora preuzeti odgovornost”.

Netanjahu je najavio da će se obratiti javnosti posle Benetovog govora prenošenog uživo preko televizije. Ubrzo je i stigao odgovor u kom je Beneta optužio za “prevaru veka”.

Očekuje se da će Benet biti premijer prve dve godine, a posle će ga na toj funkciji smeniti Lapid.

“Namera mi je da učinim sve što mogu da obrazujem vladu nacionalnog jedinstva sa svojim prijateljem Jairom Lapidom kako bi zajedno, uz božiju volju, mogli da spasimo zemlju iz kovitlaca i vratimo Izrael na pravi put”, rekao je Benet, nekadašnji Netanjahuov saradnik koji deli njegovu nacionalističku ideologiju.

Netanjahu je na premijerskoj funkciji uzastopno već 12 godina, posle prethodnog trogodišnjeg mandata.

On je danas pokušavao da ostane premijer nudeći i sam podelu vlasti sa bivšim saveznicima, uključujući Beneta.

U mogućoj vladi koju nastoji da obrazuje Lapid bile bi takođe partije centra Plavo i belo Benija Ganca, sadašnjeg ministra odbrane, desničarska Nova nada Netanjahuovog bivšeg saradnika Gideona Sara, nacionalistička stranka Izrael naš dom (Jisrael bejtenu) Avigdora Libermana, te laburisti levog centra i levičarska partija Merec.

Međutim toj vladi bi bila potrebna podrška pristalica jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i izraelskih arapskih poslanika što znači da ne bi bila sasvim stabilna.

Benet je i ranije rekao da ide ka vladi bez Netanjahua.

(BBC, Beta)