Netanjahu optužio bivšeg saradnika i velikog rivala za “prevaru veka”: Opozicija u Izraelu pred formiranjem “vlade jedinstva”

0
(Beta/AP Photo/Alex Brandon, Pool)

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je večeras Naftalija Beneta, svog bivšeg saradnika, sada rivala, da je počinio prevaru veka pošto je taj vođa nacionalističke partije Jamina (Desno) najavio da će nastojati da osnuje vladu jedinstva sa liderom opozicije Jairom Lapidom bez Netanjahua. 

Netanjahu je i danas još jednom pozvao Beneta da se pridruži njegovoj potencijalnoj koaliciji, preneli su izraelski mediji. 

Dugogodišnji izraelski lider je rekao da je njegova ponuda Benetovoj partiji bila “neverovatna” u nameri da se spreči formiranje “opasne levičarske vlade”, ali je ocenio da Benet “brine samo za sebe”. 

Beneta je kritikovao i lider ultradesne stranke Religiozni cionizam, Becalel Smotrih, koji je rekao da lider partije Jamina predovodi jednu od najvećih prevara u političkoj istoriji Izraela. 

On je oceino da Benet dezertira ka levici sa onima koji podržavju terorizam, preneli su izraelski mediji. 

U međuvremnu su se ispred kuće Ajalet Šaked, poslanice iz Benetove stranke, okupile stotine demonstranta posle najave da će Jamina ući u takozvanu vladu promene protiv Netanjahua. 

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “levičarski izdajnici” i “ne levičarskoj vladi” i postere sa Benetovom slikom uz potpise “lažov” i “Ajelet izdajnica”. 

U isto vreme okupilo se desetine ljudi koji su održali kontraproteste noseći transparente na kojima je pisalo: “da vladi promene” i “vlada jedinstva sada” , te “ne peti izbori”. 

Posle najnovijih izbora u martu Netanjahuov konzervativni Likud je osvojio najviše poslaničkih mesta, ali mu nije pošlo za rukom da obrazuje vladu, pa sada bivši popularni TV voditelj Jair Lapid pokušava da formira rivalsku koaliciju. 

Lapid, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid), nastoji da uspostavi savezništvo raznih partija koje su izraelski mediji nazvali blok za promenu, a koji uključuje nacionalistu čvrstorukaša Beneta i izraelske poslanike Arape.