Izrael ukinuo obavezno nošenje maski, otvorio škole

0
Foto Beta(AP Photo/Oded

(Beta-AP) – Izrael je ukinuo obavezno nošenje maski u javnosti i potpuno otvorio obrazovni sistem u najnovijem ublažavanju restrikcija vezanih za korona virus posle masovne vakcinacije.

Đaci u svim osnovnim i srednjim školama vraćeni su danas na nastavu, a zdravstveni zvaničnici ukinuli su obavezu nošenja maski na javnim mestima, na snazi godinu dana.

Izrael je ubrzano vakcinisao većinu svog stanovništva protiv korona virusa u programu vakcinacije koji prednjači u svetu. Ukinuo je većinu restrikcija oko korona virusa i prošle nedelje objavio da će od maja ponovo otvoriti svoju zemlju za vakcinisane strane turiste.

Glavni zvaničnik za korona virus u Izraelu Nahman Aš rekao je danas za izraelski javni radio da je ukidanje obaveznog nošenja maski napolju i ponovno otvaranje škola za djake “kalkulisani rizik”.

Od početka pandemije prošle godine Izrael je zabeležio više od 836.000 zaraženih od korona virusa i najmanje 6.331 umrlog, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Više od 53 odsto od 9,3 miliona gradjana dobilo je obe doze vakcine Fajzer/Biontek.

U mesecima od kada je Izrael pokrenuo masovnu vakcinaciju u decembru naglo je pao broj teških i smrtnih slučajeva od posledica korona virusa što je omogućilo puno otvaranje privrede.

Program vakcinacije u Zapadnoj obali i Gazi se kreće sporo i Izrael je kritikovan zato što ne deli više svojih sredstava sa tim oblastima.