Izrael izlazi na birališta treći put za godinu dana: Ako rešenja ne bude bilo, nisu isključeni ni četvrti izbori

0
Foto: Beta (AP Photo/Oded Balilty)

U Izraelu će sutra biti održani treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana, što se još nikad nije desilo u istoriji te zemlje. Glasaće se posle burne kampanje tokom koje je premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužen za korupciju, a predsednik SAD Donald Tramp predstavio dugo očekivani plan za mir na Bliskom istoku.

Ispitivanja javnog mnjenja predviđaju sličan rezultat kao i nakon prve dve runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika i nova vlada nije obrazovana.

To nije pošlo za rukom ni Netanjahuu ni njegovom glavnom rivalu Beniju Gancu.

Netanjahuov vladajući konzervativni Likud i Gancov savez partija centra Plavo i belo vode tesnu trku po ispitivanjima javnog mnjenja u nastojanju da postanu najveća stranka nadajući se da će dobiti mandat da obrazuju novu koaliciju.

Međutim, kako se čini i jedan i drugi imaju ograničene opcije da obezbede većinu od 120 članova izraelskog parlamenta ako ih ne podrži Avigdor Liberman, čija nacionalistička stranka Izrael naš dom (Israel bejtenu) na prethodnim izborima to nije učinila.

Suđenje Netanjahuu za korupciju počeće dve nedelje nakon izbora, što komplikuje njegovu budućnost.

Ni Gancu bivšem načelniku izraelskog Generalštaba, neće biti lako da postane premijer.

Nakon glasanja predsednik Izraela Ruven Rivlin izabraće kandidata za premijera za koga veruje da ima najbolju šansu da sastavi koaliciju.

On taj mandat obično poverava najvećoj stranci, mada ne mora biti tako.

Pošto Ganc odbija da se obrazuje vlada nacionalnog jedinstva sa premijerom kome se sudi za korupciju Netanjahu može samo da se nada da opet put bude na toj funkciji ako nacionalisti koji ga podržavaju masovno glasaju i pomognu mu da obezbedi većinu od 61 poslanika bez Libermana.

On pored podrške sopstvenog Likuda može da računa dve ultraortodoksne verske partije i nedavno ujedinjenih desničarskih partija Jamina koje podržavaju jevrejske naseljenike.

Prema ispitivanja javnog mnjenja taj blok još nema potrebnu većinu.

Politički zastoj koji dugo traje u Izraelu nastao je nakon što Liberman nije podržao Netanjahuov desničarski blok posle izbora u aprilu.

On traži da se izbegavaju verske stranke za koje smatra da imaju previše političke moći.

Posle septembarskih izbora zahtevao je da Likud i Plavo belo obrazuju sekularnu vladu jedinstva.

Ni jedna strana nije na to pristala zbog čega se održavaju novi izbori.

Liberman je ovog puta rekao da izbora više neće biti i njegova partija će se opredeliti za jednu stranu, a to će po svoj prilici biti Gancova.

Međutim, ona čak i sa novo ujedinjenim levičarima Laburističkom i partijom Merec nema većinu bez makar prećutne podrške partija koje predvode izraelski Arapi.

Ganc neće da ih pozove u vladu, a Liberman neće ni da računa na njih, niti oni hoće da podržavaju tog svog protivnika koji arapske poslanike označava simpatizerima terorista.

Nakon paralize koja traje godinu dana čini se da nikome nije stalo do još jedne skupe kampanje tako da je moguće da će se pronaći ranije nezamisliva rešenja.

Između ostalog, Netanjahu bi mogao sam pristane da se povuče i da postigne neku nagodbu sa tužilaštvom, a da novi vođa njegove partije postigne dogovor o vladi jedinstva.

Ako rešenja ne bude bilo ipak nisu isključeni ni četvrti izbori u Izraelu. U tom slučaju Netanjahu bi ostao premijer prelazne vlade iako suđenje traje.

(Beta-AP)