Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose:

2

(Beta) – Izrael i Kosovo uspostavili su danas diplomatske odnose na virtuelnoj ceremoniji održanoj u Jerusalimu i Prištini.

Ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Aškenazi i njegova koleginica sa Kosova Meliza Haradinaj Stubla potpisali su zajedničku deklaraciju o uspostavljanju odnosa, prenele su agencije.

Aškenazi je rekao da je on odobrio “zvaničan zahtev Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu”.

Uspostavljanju odnosa Kosova i Izraela prethodili su sporazumi o normalizaciji odnosa postignuti u proteklim mesecima između jevrejske drave i četiri arapaske zemlje, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, navodi Frans pres i dodaje da te države nisu priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Kosovo, međutim, priznaje Jerusalim kao izraelsku prestonicu, navode izraelski mediji.

Ograničenja na putovanja, uključujući zatvaranje izraelskog međunarodnog aerodroma Ben Gurion, uvedena da se zaustavi naglo širenje korona virusa, onemogućila su da se ceremonija održi kako je uobičajeno.

Izrael je prvi put virtuelno uspostavio odnose sa nekom zemljom. 

Ceremonija se završila otkrivanjem ploče koja će biti postavljena na ulazu u buduću Ambasadu Kosova u Jerusalimu.

Izraelski mediji navode da će Kosovo u budućnosti otvoriti ambasadu u Jerusalimu i da će biti treća zemlja koja je to učinila posle SAD i Gvatemale.

Kosovo do sada nije priznalo Izrael, ne zato što se muslimanska većina u toj zemlji tome protivila već zato što jevrejska država nije priznavala Kosovo takođe, ne želeći da podržava uniltaralno proglašenje državnosti.

Izrael je strahovao da bi to stvorilo opasan presedan koji bi sledili Palestinci, navode izraelski mediji i podsećaju da je odluka o priznanju doneta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Beloj kući u prisustvu tadašjeg predsednika Sad Donalda Trampa.

Podseća se takođe da su se Rusija i Srbija protivile da jevrejska država prizna Kosovo.

“Danas ispisujemo istoriju, upostavljamo diplomatske odnose izmedju Izraela i Kosova. Ovo je prvi put u istoriji da se diplomatski odnosi uspostavljaju putem Zuma (aplikacija ZOOM)”, rekao je Aškenazi.

“Danas Izrael postaje 117. zemlja koja priznaje Republiku Kosovo kao nezvisnu i suverenu zemlju”, rekla je ministarka Kosova.

2 KOMENTARA

  1. Наш председник олако приглашава многе стране факторе за “наше пријатеље”. Тако и Израел, који признавањем “косове” даје ветар у леђа шиптарској власти. А од нашег пријатељства са Израелом највећа “корист” је то што су његове грађевинске фирме завладале у Београду и другим нашим градовима. На рачун наших грађевинара, “извозећи” позамашан профит.

  2. “…i podsećaju da je odluka o priznanju doneta u septembru na samitu lidera Kosova i Srbije u Beloj kući u prisustvu tadašjeg predsednika Sad Donalda Trampa.” Председник заиста ради за добро Србије 24 сата на дан.

Comments are closed.