“Iznad Monaka postoji jedno mesto La Turbi. Dovezemo se kolima do početka serpentina, on sedne na bicikl. Čupa one pedale…” Miljan Amanović, prijatelj i kum Novaka Đokovića, za novi Nedeljnik o usponu najboljeg tenisera svih vremena

0

U 34. godini života Đoković izgleda spremnije nego ikada.

“On je imao te probleme i sa vidom i sa disanjem, ali je još tada shvatio da je neophodno da svoje telo dovede do nivoa na kom može da izvodi udarce i pokrete koje vrhunski tenis zahteva. Da neko od nas, običnih ljudi, udari lopticu koja leti tom brzinom, u punom trku i rotira telo na način na koji ga on rotira, ne preterujem ako kažem da bi nam pucale kosti, mišići, tetive. A on ne da udara, nego na tim brzinama i opterećen tom silom rešava poene kao od šale”, kaže Višković.

Zbog njegove mentalne snage, prečesto se zanemaruje fizički aspekt njegove igre.

“Taj čovek je gladijator. To je najbolja reč kojom bih ga opisao”, kaže nam Amanović. “Iznad Monaka postoji jedno mesto La Turbi, odakle počinju strme serpentine koje vode ka planini, na čijem vrhu se nalazi golf klub. Dovezemo se kolima do početka serpentina, on sedne na bicikl i kao najbolji vozač na Tur de Fransu krene na uspon. Čupa one pedale, izvuče maksimum. Noge kao od armiranog betona, gore. On presvuče majicu, stavi rukavice i kaže – hajde sad da igramo golf. Toliko je spreman.”

Možda neko i može da ostane fokusiran koliko i Novak, možda je neko u stanju da mu s vremena na vreme mentalno parira, ali fizički to nisu mogli ni Nadal ni Marej na pikovima svojih karijera. To danas ne mogu nove, mlade teniske zvezde.

Makar bio i povređen.

Novi Nedeljnik posvećen je velikom uspehu jednog od najboljih sportista svih vremena, Novaku Đokoviću

Pronađite svoje kolekcionarsko izdanje u kojem Novakovi prijatelji, saradnici, stručnjaci, ali i oni koji su ga kritikovali, govore o osvajaču dvadeset – još jednom, 20! – grend slem titula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Isidori Sekulić