Izložba „Stopama Maršala“ u galeriji BW Experience

0
Foto: Marko Obradović Edge i Stefan Momčilović - Moma oko sveta

Marko Obradović Edge i Moma oko sveta u zajedničkoj avanturi „uhvatili“ najlepše spomenike Balkana iz sasvim novih uglova

Nesvakidašnja izložba fotografija pod nazivom „Stopama maršala“, čiji autori su naši poznati savremeni umetnici Marko Obradović Edge i Stefan Momčilović, poznatiji kao Moma oko sveta, biće otvorena u petak, 25. septembra, u 20 časova u galeriji BW Experience na Sava Promenadi (Hercegovačka 14). U organizaciji umetničke inicijative KvART Belgrade Waterfront i Galerije ŠTAB, a u produkciji Deadline Design studija, izložba će prikazati neke od najznačajnijih spomenika u Srbiji, Crnog Gori i Bosni i Hercegovini iz neverovatnih uglova.

Foto: Marko Obradović Edge i Stefan Momčilović – Moma oko sveta

U tri države, na jedanaest različitih lokacija, sa četiri kamere i tri drona, Edge i Moma oko sveta dokumentovali su monumentalne Ex Yu spomenike na turi kojom je Josip Broz Tito obilazio te krajeve. U pitanju su memorijalni park Sremski front, Spomenik Revoluciji na Kozari, spomenik Smetovi na istoimenoj planini u Zenici, Spomen-park Vraca u Sarajevu, Partizansko Groblje u Mostaru, memorijalni kompleks Dolina heroja u blizini Tjentišta u Nacionalnom parku Sutjeska, Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu pod Trebjesom u Nikšiću, Spomenik palim borcima NOB-a iznad Žabljaka, spomenik Jasikovac iznad Berana, memorijalni kompleks Kadinjača kod Užica, kao i Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda.

Osim kadrova spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu, na izložbi će premijerno biti prikazan i kratak film o ovoj uzbudljivoj avanturi, čiji autori su takođe Edge i Moma oko sveta. Sve fotografije edicije „Stopama maršala“ napravljene su u okviru projekta za razvoj turizma na Balkanu, uz veliku podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Fondacije za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava Sprofondo-Thalia, organizacije Pro Futuro, Centra za istraživanja i studije turizma (CTRS) i Evropske unije.

Foto: Marko Obradović Edge i Stefan Momčilović – Moma oko sveta