Otkrijte jedinstvena nekadašnja zanimanja i njihove zaboravljene proizvode

Šarolik svet starih zanata i suvenira Srbije, još iz doba zasnivanja moderne srpske države, biće predstavljen na Sava Promenadi u okviru istoimene izložbe fotografija koja se otvara u nedelju, 13. oktobra. U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije, kompanija Belgrade Waterfront otkriće mnoštvo različitih zanata koji su nekada bili veoma traženi, kao i mnoge zanatske proizvode koji su stekli status opštenacionalnih simbola.

Izložba „Stari zanati i suveniri Srbije“ prikazaće umeća i veštine koji su deo sprskog nasleđa, oličenog u vezu, tkanju, grnčarstvu, kao i proizvode starih zanata, poput opanaka, šajkača i frula. Na 40 panela, posetioci će biti u prilici da pogledaju i raznolike predmete koji nose snažan pečat lokalnog podneblja, poput pirotskih ćilima i grnčarija, klesanih belovodskih rozeta, staparskih ćilima, lutkica od kukuruzovine iz Banata i tavankutske umetnost na slami.

Fotografije će prošarati i zaboravljeni motivi veza i ćilima, kao i ćirilično pismo, koji danas predstavljaju sastavni deo suvenira, pa ih možemo videti na magnetima, šoljama ili ambalaži. Srpska gastronomska tradicija takođe će biti maštovito upakovana u ljupke teglice i bočice, u kojima se nalaze liciderska srca i najfinije karamele i ratluk, podsećajući na slatko nasleđe u kojem i danas neretko uživamo.

Uprkos industrijalizaciji, većina zanata opstala je do današnjih dana. Ipak, određena zanimanja ostala su deo prošlosti, pa ako ne znate ko su bili albati ili barutdžije – posetite ovu nesvakidašnju izložbu na Sava Promenadi i saznajte sve o starim zanatima i njihovim proizvodima koji stiču sve veći broj poštovalaca!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.