Izložba „Agonija mogućih svetova“ Slobodana Vidovića u KvArt BW

  0

  Izložba „Agonija mogućih svetova“ umetnika Slobodana Vidovića biće otvorena u subotu, 26. februara sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

  „Dominantan motiv Vidovićevog ciklusa „Agonija mogućih svetova“ su urušeni mehanizmi aviona, zarđale karoserije automobila, silosi čiji ostaci evociraju na prolaznost i potrošnost mehanizama i konstrukcija koji su u nekom prošlom životu bili aktivni, upotrebljivi i funkcionalni. Slike poput pista i napuštenih fabrika pružaju takođe distopijski osećaj odsustva i disfunkcionalnosti nekada produktivnih industrijskih prostora“, kaže Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti.

  Kršljanin dodaje da „Agonija mogućih svetova“ predstavlja simboličko traganje za mogućnostima koje se nisu desile, za svim prilikama, prostorima i načinima kroz koje su napušteni mehanizmi mogli da žive. „Njihova teskobnost i ruševnost simbolički predstavljaju sudbinu iskorišćenih, upotrebljenih i zaboravljenih“, zaključuje Kršljanin.

  Slobodan Vidović diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a zatim završio i postdiplomske studije na Akademiji. Dobitnik je Aprilske nagrade grada Banjaluka mladima 2005. godine i Prve nagrade studenata BIH u Sarajevu 2000. godine Učesnik je više izložbi i rezidencijalnih projekata u zemlji i inostranstvu.

  Izložbu „Agonija mogućih svetova“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 8. marta 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 21 čas. Ulaz na manifestaciju je slobodan.