Izlazne ankete: Najubedljivija pobeda konzervativaca još od Margaret Tačer, istorijski poraz laburista

0
Jeff Overs/BBC via AP/Tanjug

Izlazne ankete Bi-Bi-Sija kažu da će konzervativci odneti ubedljivu pobedu na izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanski javni servis predviđa najveću većinu torijevaca predvođenih Borisom Džonsonom još od Margaret Tačer, sa 368 mesta u budućem parlamentu.

Laburisti Džeremija Korbina spremaju se za najgori rezultat u modernoj istoriji, sa svega 191 mestom. Škotska nacionalna partija imaće 55 mesta, liberalne demokrate 13.

Boris Džonson će predvoditi vladu Njenog veličanstva i u narednih pet godina (torijevci su na vlasti već skoro deceniju), a sada je dobio mandat da koliko već narednog meseca okonča izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Dosad je simbol poražavajućeg rezultata laburista bio Majkl Fut, početkom osamdesetih, ali Džeremi Korbin je, po svemu sudeći, uspeo da ga nadmaši u ovom neslavnom rekordu.

Analitičari navode da su ovi izbori, uprkos tome što je Korbin pokušavao da ih navede na drugu stranu, odlučeni na pitanju Bregzita.

“Nadali smo se da će i druge stvari biti u fokusu, ali ovo su bili Bregzit izbori”, naveo je jedan visoki zvaničnik laburista, suočen sa poslovičnim “rešetanjem” Endrjua Nila na Bi-Bi-Siju.

Sa sudom stranke će morati da se suoči i Džo Svinson, čije su liberalne demokrate, po svemu sudeći, zabeležile rezultat niži i od svakog istraživanja javnog mnjenja.

Zelena stranka će i dalje imati samo jednog poslanika, a velška socijaldemokratska stranka “Plaid Kamri” će izgubiti jedno mesto od ukupno tri, pokazuje istraživanje. 

AP Photo/Frank Augstein, Thanassis Stavrakis, via Tanjug

Pravo glasa na izborima održanim u četvrtak imalo je 46 miliona glasača.

Džonson je sazvao izbore kako bi prevladao blokadu parlamenta, u kojem njegova manjinska vlada nije uspela da progura zakonodavstvo kojim bi se regulisao izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, koji je morao biti odložen do 31. januara.

Bivši gradonačelnik Londona koji je krajem jula došao na vlast uz obećanje da će izvući zemlju iz EU, svoje zadnje predizborne skupove organizovao je na severu i u središtu Engleske i u Velsu, područjima tradicionalno sklonim Laburističkoj stranci, ali i Bregzitu.