“Izjavom da je tema ZSO zatvorena, Hoti se ruga EU i Beogradu…”

0
Foto: Screenshot YouTube

(Beta) – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić saopštio je da se premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti današnjom izjavom da je tema Zajednice srpskih opština zatvorena, “ruga i Evropskoj uniji i Beogradu”.

“Dijalog Beograda i Prištine jedinstven je po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu”, rekao je Đurić.

On je ocenio da se “Prištini ne može verovati, jer poruke koje stižu odande svedoče o nepopravljivoj političkoj nekulturi i nemogućnosti da tamošnje političke strukture usvoje najosnovnija pravila civilizovanog ponašanja, koja očigledno obavezuju sve osim njih”.

Naglasio je da srpska strana neće propustiti priliku da razgovara o bilo kojoj temi, ali i pitao “Kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč ni potpis?”.

“Iako Hoti nije tako osion u Briselu, gde je najčešće prestrašen i ‘manji od makovog zrna’, njegove provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije”, rekao je Đurić.

Naveo je da sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, i da očekuje da će to činiti i narednih sedam i po godina, ukoliko joj “neko ne objasni na ubedljiv način značenje reči ‘obaveza’ “, piše u saopštenju Đurića.