Izgoreo čuveni “Gvozdeni most” u Rimu

0
Foto Beta/(Mauro Scrobogna/LaPresse via AP)

(Beta-AP) – Požar, koji je verovatno izazvan eksplozijom plinske boce, uništio je deo istorijskog mosta preko reke Tiber u Rimu pre nego što su vatrogasci rano jutros ugasili vatru.

Vatrogasci su rekli da je požar izbio pre ponoći u subotu u blizini naselja Ostiense i da su u nedelju do 4 sata gasili požar.

Niko nije povredjen u požaru, ali su tri noćna kluba u blizini rečnog naselja evakuisana iz predostrožnosti, saopštila je italijanska državna televizija.

Pretpostavlja se da je požar izbio u kolibama koje su zauzeli beskućnici na obalama reke u blizini Industrijskog mosta. Vlasti veruju da je požar izazvala eksplozija plinske boce jednog od beskućnika.

Deo pešačke staze na mostu i deo ispod kolovoza odlomio se i pao u Tiber. Državni radio je primetio da je pre nekoliko dana još jedan požar izbio u kolibama u kojima su se naselili beskućnici.

Vtrogasci su na Tviteru objavili da je previše opasno koristiti most i zabranili bilo kakvu plovidbu ispod njega dok se ne saniraju oštećenja.

Papa Pije IX prisustvovao je otvaranju mosta 1863. godine, jednom od poslednjih velikih gradjevina u Rimu u godinama sve slabije papske države koja je kontrolisala grad, koji će uskoro postati glavni grad ujedinjene Italije.

Rimljani su ga nazvali “Gvozdeni most” i prvobitno je služio kao železnički, kasnije je pretvoren u drumski.

Na jednom kraju mosta je uklesana ploča u čast 10 žena koje su nemačke SS trupe streljale na mostu 1944. godine. Žene su pogubljene jer su provalile u pekaru kako bi prehranile svoje porodice u gradu u kome nije bilo dovoljno hrane.