Izglasana nova vlada u Prištini: “Nema normalizacije odnosa bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije…”

0

Poslanici skupštine privremenih institucija u Prištini izglasali su novu vladu, na čijem će čelu biti lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, prenosi RTS.

Nova vlada u Prištini izabrana je sa 67 glasova za, među 107 prisutnih poslanika.

Srpska lista glasala je protiv izbora vlade koju vodi Kurti.

Kurti je, izlažući ekspoze, izjavio da se zalaže za dijalog sa Beogradom radi rešavanja otvorenih pitanja i da su u Prištini prihvatili kompromis primenom plana Martija Ahtisarija. 

“Bez priznavanja realnosti nezavisnog Kosova i bez priznavanja istine od strane Srbije, ne može biti normalizacije odnosa između dva naroda i dve zemlje”, rekao je Kurti.

Poslanik Srpske liste Igor Simić poručio je Aljbinu Kurtiju da je prekršio ustav predlažući kabinet od 15 ministarstava, od kojih je jedno – za zajednice i povratak, dato na upravljanje Srpskoj listi.

“Dobro znate da Srpska lista sa 11 potpisa poslanika ima pravo na dva misnistarstva koja pripadaju nevećinskim zajednicama, i to ne kao vaš ili bilo čiji poklon, već kao nešto što su nam građani dali legitimno i legalno glasajući za Srpsku listu na izborima”, rekao je Simić.

U kabinetu vlade prvi potpredsednik je Besnik Bisljimi, drugi potpredsednik i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, treći potpredsednik Emilija Redžepi.

Ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Cvećlja, ministarka prosvete Arberije Nagavci, ministar zdravlja Arben Vitija, ministar poljoprivrede Faton Peci, ministar Hajrulah Ćeku, pravde Aljbuljena Hadžiju, finansija Hekuran Murati, trgovine Rozeta Hajdari, životne sredine Ljiburn Aljiju, lokalne uprave Eljbert Krasnići, odbrane Armend Mehaj, ekonomije Artane Rizvanoli, regionalnog razvoja Fikrim Damka i ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.