Izetbegović: “Mi iz SDA smo zaslužni za Inckovu odluku o zabrani negiranja genocida”

0

(Beta) – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Ključu da različiti faktori utiču na napredak Bosne i Hercegovine, poput kretanja u svetu i stanja u Evropskoj uniji, dodavši da na stanje u BiH utiče i postojanje, kako je rekao, agresivnog nacionalizma u susednoj Srbiji.

Govoreći o pretnjama opstanku BiH, Izetbegović je rekao da i velike sile neće dopustiti da “uspeju planovi onih koji su pravili zločine i koji i danas provode destruktivnu politiku”.

On je ocenio da su predstavnici međunarodne zajednice u BiH postali odlučniji, navodeći da je to “posledica delovanja SDA”.

Izetbegović tvrdi da je SDA zaslužna za to što je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Dodao je da će se u narednom periodu videti da li će se Tužilaštvo BiH “usuditi da krene na (srpskog člana Predsedništva BiH) Milorada Dodika”, protiv kojeg su već podnete krivične prijave za negiranje genocida.

“Videćemo hoće li se usuditi krenuti na Dodika. Sve se svodi na to da na nama (Bošnjacima) vežbaju mišiće”, rekao je Izetbegović, dodavši da Tužilaštvo BiH nije procesuiralo mnogobrojne afere u RS, a da radi na aferama u Federaciji BiH, u kojima su optuženi visoki funkcioneri SDA.

Govoreći o odnosima Bošnjaka i Hrvata, lider SDA je ocenio da je potrebno da se ti odnosi unaprede.

Naglasio je i važnost takozvanog četvrtog političkog stuba u BiH, a to su građanske i levičarske stranke.

Izetbegović je još naveo da su Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatska demokratska (HDZ) BiH Dragana Čovića u defanzivi, a da SDA “ima snagu i da će se obračunati sa onima koji prave probleme u BiH”.