“Izdajice, posrbice, četnici”: Građani Cetinja uklonili venac koji je postavila delegacija Vlade Crne Gore

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Građani Cetinja uklonili su danas venac koji je na grob kralja Nikole postavila delegacija Vlade Crne Gore.

Na slikama koje su objavili mediji se vidi da je venac “raščerupan” i bačen na obližnju livadu.

Delegacija crnogorske vlade položila je venac na grob kralja Nikole I Petrovića-Njegoša u crkvi na Cetinju, povodom 100 godina od njegove smrti, dok je nekoliko desetina građana uzvikivalo “izdajice, posrbice, četnici”.

Kralj Nikola, poslednji crnogorski suveren rekao je na današnji dan pre 100 godina u iznanstvu u Antibu a sahranjen je u San Remu. Njegovi i posmrtni ostaci njegove supruge Milene i ćerki Ksenije i Vjere su 1989. godine preneti na Cetinje.

U delegaciji Vlade bili su premijer Zdravko Krivokapić, ministarke odbrane i prosvjete, nauke, kulture i sporta, Olivera Injac i Vesna Bratić i ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Okupljeni su zviždali Vladinim zvaničnicima, uzvikivali “izdajice”, “posrbice”, “četnici”, pevali pjesmu “Što ste na nas digli hajku, četničku vam…” i dovikivali uvredljive reči.

Polaganje venaca obezbeđivalo su jake policijske snage.

Iz Krivokapićevog kabineta je naknadno saopšteno da je kralj Nikola neverovatna ličnost i lider nove vizije Crne Gore. “Kako je on to radio? Tako što je svojim zalogom i zalogom svoje porodice okupljao sve one koji najviše znaju, koji mogu da ugrade svoje znanje, da bi Crna Gora bila drugačija”, rekao je premijer.

“Želim da iskažem ono što svaki građanin Crne Gore oseća, a to je jedan veliki pijetet prema čoveku koji je bio državnik, ratnik, diplomata, mudrac, pesnik i što je najvažnije – reformator”, naveo je Krivokapić.