Prema prvim projekcijama u novom sazivu EP najjače stranke i dalje će da budu Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu, u koju bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu, prenose mediji.

Prema preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način: Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate (uz Makronovu Republiku u pokretu) 102, Zeleni 71, Evropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije (Pokret 5 zvezdica i Faražova Partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42.

Kada je reč o prvim rezultatima izbora na već obavljenim glasanjima u Holandiji i Malti, najviše podrške dobila je opcija socijalista, dok Zeleni vode u Irskoj.

U Austriji Narodna partija Austrije (OVP) najverovatnije izlazi kao pobednik današnjih izbora, pokazala je prognoza trendova objavljena po zatvaranju glasačkih mesta, prema kojima bi ova stranka mogla da osvoji 34,5 odsto glasova.

U Grčkoj je, prema izlaznim anketama, najviše glasova osvojila opoziciona stranka desnog centra Nova demokratija, a vladajuća levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa je drugoplasirana. Očekuje se da Nova demokratija osvoji između 32 i 36 odsto glasova, a Siriza između 25 i 29 odsto.

Prema prvim rezultatima izlaznih anketa sa izbora u Nemačkoj, vladajući blok nemačke kancelarke Angele Merkel CDU/CSU, iako u značajnom padu, osvojio je najveću podršku od oko 28 odsto glasova.

Na prethodnim evropskim izborima imali su 35,4 odsto.

Nemačke socijaldemokrate su ove godine pale sa 20,7 posto iz 2014. godone na 15,5 odsto. Nemački Zeleni su posle CDU/CSU na drugom mestu sa 22 odsto glasova, što je duplo više u odnosu na prethodne evropske izbore.

Krajanja desnica, Alternativa za Nemačku osvojila je 10,5 procenata glasova što je više od osvojenih glasova 2014. godone, ali manje u odnosu na rezultate nacionalnih izbora 2017. godone.

Prema prvim preliminarnimm rezultatima koje je objavio Index.hr, u Hrvatskoj je HDZ osvojio četiri, SDP tri mandata, dok su Nezavisna lista Mislava Kolakušića, Hrvatski suverenisti, Živi zid, Amsterdamska koalicija i Nezavisni za Hrvatsku osvojili po jedan mandat.
Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.