Đaci Srbije su izabrali! U Čitalačkom maratonu Izdavačke kuće „Klett” iz Beograda za pobednički roman za mlade od 11 do 14 godina proglašen je roman Jaje, mleko, voda… autorke Mine D. Todorović.

U prvoj godini organizovanja akcije Čitalački maraton, na raspisani Konkurs za neobjavljeni roman pristiglo je 209 rukopisa. Članovi Stručnog žirija, književni kritičar Petar Arbutina (predsednik), profesorka srpskog jezika i književnosti Dragana Ćećez Iljukić i urednik Krsta Popovski, kao i 142 člana glavnog žirija, sastavljenog od nastavnika srpskog jezika i književnosti, odabrali su svojim glasovima pet rukopisa, koji su odštampani u prvoj ediciji. Ovi romani čitali su se i analizirali na radionicama u čak 520 osnovnih škola. Čitalački klubovi formirani u školama brojali su 8.500 učenika.

Ove godine, druge po redu, još više autora poslalo je svoje rukopise, pa je tako Stručni žiri imao zadatak da pažljivo pročita i pregleda njih 437. Stručni žiri i 157 članova Glavnog žirija i ovaj put su odabrali pet najboljih naslova, koji su štampani u okviru drugog kola edicije. Ove školske godine 9.500 članova Čitalačkih klubova uživalo je u nagrađenim romanima na radionicama koje se organizuju u osnovnim školama.

Po završetku glasanja, književni sud koji su dali đaci poklopio se sa onim koji su dali njihovi nastavnici:

1. mesto: Jaje, mleko, voda… Mina D. Todorović

2. mesto: Osnovci, Biljana Lana Maksimović

3. mesto: Navijam za šaptača, Biljana Marković Jevtić

4. mesto: Kad dnevnik progovori, Ivana Knežević

5. mesto: Ex yu pionir, Boris Jašović

Mladi čitaoci – glasači dobili su pobednički roman na poklon, kako prve tako i druge godine. Na kraju školske godine održano je izvlačenje gde je 50 učenika koji su popunili evaluacioni formular za ocenjivanje nagrađeno posebnim nagradama. Broj Čitalačkih klubova u osnovnim školama u Srbiji se povećava iz godine u godinu na naše veliko zadovoljstvo.

Cilj akcije Čitalački maraton, koja je podržana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, jeste da neguje srpski jezik i književnost za decu i mlade, kao i da motiviše mlade da čitaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.