„Iako se davni san hrvatskih građana o sopstvenoj domovini ostvario, nažalost život u njoj za mnoge građane daleko je od ostvarenja sna jer se iz Hrvatske iselilo 400.000 građana, a iz bivše Jugoslavije u “gastarbajterskom” talasu 350.000 Hrvata“, piše Večernji list na početku svog teksta o odlascima iz zemlje.

U bivšoj državi iseljavanje Hrvata započelo je prvo “na crno” početkom 60-ih, a od 1968. nakon sporazuma Jugoslavije i Nemačke krenulo je organizovano iseljavanje i trajalo je do 1973, dok iseljavanje iz Hrvatske traje već 30 godina i to najintenzivnije od ulaska zemlje u EU.

Stručnjak za migracije Ivan Lajić rekao je Večernji list da očekuje da će uslediti talas povratnika.

„U bivšoj Jugoslaviji imali smo 15 godina slobodnih migracija koje su počele 70-ih godina, a do tada smo imali samo ilegalne odlaske, bežanje preko granice, dok u Hrvatskoj imamo 30 godina slobodne migracije. Osim toga, danas u EU imate otvoreno tržište rada pa mladi odlaze i zbog ekonomskih razloga, ali i zbog traganja za znanjem, novim spoznajama. Nekada su ljudi odlazili u Nemačku i vratili bi se čim bi sagradili kuću, a danas odlaze studenti, odlaze mladi s fakultetom koji ovde nisu mogli pronaći posao u struci, a deo mladih ide i zbog avanturističkih razloga pa su danas u Irskoj, a sutra u Njujorku. Senzacionalne uspehe napolju postižu samo najtalentovaniji, pre svega u nauci, a ostali žive prosečno“, rekao je Lajić.

On ima jednu nadu:

„Nadajamo se da nećemo dobiti floridske migracije pa da nam dolaze samo penzioneri. Strancima, s kojima sam razgovarao, naša je zemlja fantastična, međutim problem im je naš neprilagođeni sistem, pravni, ekonomski, politički, zbog kojeg se ne odlučuju na život i investiranje u Hrvatsku“, zaključio je on.

Komentar(1)

  1. Nepovratnik
    10. novembra 2020. 09:29

    Cista lirika ,ma vraticemo se ,sa unucima,sve mi se cini.Dobili ste nezavisnu drzavu svi ,mladi sposobni odlaze, i sta sad,pisite seminarske radove,analizirajte,radite statistike,vratiti vam se niko nece.Najvise od ratova na Balkanu dobijaju drzave koje su ratove finansirale,Nemacka,Amerika...Ultranacionalisti su iskorisceni u proslosti sad zivite sa tim u banana demokratiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.