Ivo Sanader osuđen na osam godina zatvora

0
Profimedia

Objavljena je nepravosnažna presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim saradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi media.

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovoran, prenosi N1.

“Prvooptuženi Sanader organizovao je grupu ljudi za činjenje krivičnih dela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi”, navodi se u obrazloženju presude.

“U vremenu od 2005. do 2009. u nameri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Deo tog novca Sanader je zadržao za sebe, a osam miliona kuna iskorišćeno je za finansiranje HDZ-a”.

“Od 24 miliona kuna, osam je otišlo u HDZ, deo je dat Sanaderu za put u SAD, te za odela”, kazala je sutkinja.

“Ivo Sanader, kao službena i odgovorna osoba iskoristio je svoj položaj, Barišić je s namerom pomogao, Branka Pavođević je iskoristila položaj i ovlašćenja”.

Sanader je dobio osam godina zatvora, a uračunava mu se vreme provedeno u istražnom.

“HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. krivičnim delima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadajući profit od 14 miliona kuna. Od Sanadera i članova porodice oduzima se 275.000 kuna”, dodala je sutkinja.

Utvrđena mu je “nesrazmera imovine” u iznosu od 15 miliona kuna.