Italijani neće više da igraju, Virtus neće titulu, a ABA liga ne zna šta hoće: Kako je COVID-19 lupio rampu košarci?

0
Foto Profimedia

U trenutku dok se koronavirus širi celim svetom, malo kome je do sporta. Kao evropsko žarište koronavirusa, Italija je među prvima suspendovala svoja nacionalna takmičenja i sve sportske aktivnosti – do daljeg. Međutim, kako sa Apeninskog poluostrva iz dana u dan pristižu vesti o negativnim rekordima broja zaraženih ili umrlih, sve je verovatnije da će započete sezone u raznim sportovima biti otkazane u potpunosti.

Iako košarkaška sezona u Italiji još nije zvanično poništena, pitanje je nedelje, dana ili sata kada će odluka biti potvrđena.

Ideju je podržao Košarkaški savez Italije i svi klubovi prve lige, osim lidera prvenstva Virtusa i prvog pratioca Sasarija. Sve što su klubovi gradili tokom sezone, najverovatnije će biti izbrisano, piše Mozzart sport.

Nema sumnje da bi tim iz Bolonje, koji sa klupe predvodi bivši selektor reprezentacije Aleksandar Đorđević i za koji nastupaju Miloš Teodosić, Stefan Marković i mladi Stefan Nikolić, takvom odlukom bio najviše oštećen.

Virtus je posle kriznih godina u finansijskom i sportskom smislu, u proteklih godinu i po dana dosta uložio u tim i svakako je bio prvi favorit da osvoji prvenstvo Italije, sa dve pobede više od Sasarija u dosadašnjem delu šampionata.

Međutim, iz Virtusa poručuju da neće insistirati da im se na osnovu trenutnog plasmana dodeli titula.

“Nismo razgovarali o tome, niti ima potrebe da razmišljamo u tom pravcu. Ukoliko sezona zaista bude poništena, prvaka neće biti! Titulu nećemo tražiti i niti nam je na takva način osvojena potrebna. Ne bi bilo ukusa pobede u njoj, jer nije potvrđena na terenu”, rekao je generalni direktor Virtusa Luka Baraladi.

Dok su se nepopularne odluke u Košarkaškom savezi Italije donele relativno brzo, u regionalnoj ABA ligi svaka struja je zauzela svoju stranu i dogovor klubova o sudbini sezone 2019/20 nije ni na vidiku.

Počelo je sa predlogom predsednika Igokee Igora Dodika da bi sva prvenstva trebalo završiti po trenutnom plasmanu, što bi značilo da bi Igokea postala šampion prvenstva Bosne, a Partizan ABA lige.

Sa Dodikovim predlogom se složio i predsednik Partizana Ostoja Mijailović.

“Ukoliko dođe do situacije da se igra bez publike, takođe treba razmotriti da se takmičenja završe po pozicijama na tabelama, naravno posle završetka poslednjeg kola ABA lige”, rekao je nedavno Ostojić za Spot klub.

Ubrzo je usledio odgovor KK Crvene Zvezda.

“Očekujemo pametne i konstruktivne predloge kako bi na bilo koji način rešili pitanje pobednika u takmičenjima koja nam predstoje (ukoliko okolnosti to budu dozvolile) isključivo na terenu, i kako je predviđeno u doigravanjima, bez ikakvih nemuštih pokušaja prekrajanja tabela i takmičenja, jer u ovoj situaciji za to nije ni vreme ni mesto”, piše u saopštenju Crvene Zvezde.

Predsednik Budućnosti Dragan Bokan smatra da prvenstvo ne može biti okončano po trenutnom plasmanu, jer je ostalo još jedno ligaško kolo i plej-of.