Italijan Volfango prikupio novac za pomoć selu Vajska

0
Foto: Niccolò Villiger i Nicola Poggi

Novčana sredstva biće iskorišćena za izgradnju predškolske ustanove

Volfango Pođi (Wolfango Poggi), Italijan koji je 14. maja krenuo na svoj 1200 kilometara dug put biciklom iz Firence do Beograda, kako bi deci u selu Vajska obezbedio sredstva za izgradnju predškolske ustanove, ostvario je svoj humani cilj i svima nam dokazao da činiti dobro delo ne predstavlja samo izbor, već i imperativ za bolju i humaniju budućnost. Volfango u selo Vajska stigao je nakon punih šest dana vožnje bicikla, a za srpsku decu prikupio je više od 10.000 evra.

Foto: Niccolò Villiger i Nicola Poggi

Italijan Volfango, čovek velikog srca, u selu Vajska dočekan je kao pravi heroj. Točkovima svog bicikla stigao je na tlo malog sela u Vojvodini prošlog petka, kada je uz oduševljenje svih prisutnih dočekan raširenih ruku. Ovaj dug i naporan put podrazumevao je vožnju bicikla kroz čak četiri zemlje – Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kroz koje je rutom Firenca – Bolonja – Venecija – Trst – Ljubljana  –  Zagreb – Velika – Vajska – Novi Sad – Beograd došao na svoju finalnu destinaciju. „Put je bio dugačak, ali vrlo uzbudljiv. Uspeli smo da prikupimo novac potreban za izgradnju predškolske ustanove, a ujedno uspeli smo i da pređemo naš zacrtani cilj! Kada sam stigao u Vajsku i video svu onu decu koja su mi se obradovala, srce mi je bilo puno, a nikakav fizički umor nije mogao da savlada sreću koju sam u tom trenutku osetio. Bilo mi je jako teško da se razdvojim od dece, ali se osećam srećno i ispunjeno što znam da sam svoj trag ostavio u životima ljudi jednog malog, srpskog sela“, on je izjavio.

Foto: Niccolò Villiger i Nicola Poggi

Ipak, Volfango se ne osvrće samo na novac koji je, uz pomoć Fondacije Novak Đoković, obezbedio za mališane, već i na svoj trag koji će zauvek pamtiti deca iz sela Vajska. „Jedna od majki me je nazvala da mi kaže da je njen sin, inspirisan mojim poduhvatom, sam naučio da vozi bicikl kako bi i on jednoga dana mogao nekome da pomogne – i to je nešto što je neprocenjivo“, rekao je humani Italijan.

Foto: Niccolò Villiger i Nicola Poggi

Kažu da ljubav i dobrota nikada nisu uzalud dati, već da su blagoslov za one koje ih primaju, ali i za one koje ih daju, što nam je ova priča i potvrdila. Selo Vajska zauvek će biti zahvalno dorotvorcu Volfangu, a nema sumnje da je ovo samo jedan od mnogih njegovih podviga, kojima će nastaviti da širi svoje poruke ljubavi i podrške.