Italija zabeležila 353 smrtnih slučajeva, najviše od početka maja: Vlada bi trebalo da uvede policijski čas

0
Profimedia

Broj preminulih od koronavirusa u Italiji porastao je danas za 353, što je najveći broj od 6. maja, saopštilo je italijansko Ministarstvo zdravlja.

To je veliko povećanje u odnosu na jučerašnji broj smrtnih slučajeva koji je iznosio 233, preneo je Rojters.

Tokom proteklih 24 časa registrovano je 28.244 novih slučajeva koronavirusa, što je znatno više u odnosu na jučerašnjih 22.253 novozaraženih. Ukupan broj preminulih u Italiji sada iznosi 39.412, dok je do danas registrovano 759.829 slučajeva.

Italija uvodi pooštravanje mera, a to uključuje i policijski čas širom zemlje između 22.00 i 05.00, kao i zatvaranje muzeja i izložbi, saznaje Rojters.

Uredba, za koju se očekuje da će biti usvojena do 4. novembra, trebalo bi da bude na snazi sve do 3. decembra. Ona podrazumeva ograničenje putovanja između najpogođenijih regija, a kojima će biti naložena zabrana rada kafića, pabova, restorana i većine prodavnica.

Teretane, bioskopi i pozorišta već su zatvoreni na nacionalnom nivou, restorani rade do 18.00, maske su obavezne i na otvorenom i u zatvorenom, a nije dozvoljeno okupljanje više od šest osoba.

Severna regija Lombardija, sa finansijskom prestonicom Milanom, i dalje je najteže pogođena pandemijom COVID-19 u Italiji. Danas je zabeleženo 6.804 novozaraženih i 117 smrtnih slučajeva.

Vlada još nije detaljno razmotrila koji će regioni biti pod strogim merama.

Premijer Italije Đuzepe Konti izbegava potpuno zaključavanje zemlje u pokušaju da oporavi ekonomiju.

Prošlog meseca, vlada je odobrila paket pomoći preduzećima u iznosu od 5,4 milijardi evra, a do kraja nedelje se očekuje novi paket pomoći u iznosu od 1,5 milijardi evra.