Italija uvela policijski čas: Trajaće najmanje mesec dana, zatvaraju se muzeji, tržni centri…

0
Profimedia

(Beta) – Italijanski premijer Đuzepe Konti potpisao je noćas ukaz kojim se uvodi policijski čas od 22.00 do 05.00 na celoj teritoriji Italije radi suzbijanja širenja koronavirusa, javljaju jutros italijanski mediji.

Pollicijski čas stupa na snagu od četvrtka, a donete su i druge restriktivne mere koje će biti na snazi do 3. decembra. Među njima je zatvaranje tržnih centara tokom vikenda.

Italija je proletos bila najteže pogođena zemlja u Evropi epidemijom koronavirusa sa više od 39.000 preminulih i više od 750.000 zaraženih.

Kako prenose italijanski mediji prema novom ukazu, 20 italijanskih regija će biti podeljeno u tri zone, zelene, narandžaste i crvene, u zavisnosti od ozbiljnosti epidemiološke situacije, i u kojima će biti primenjivane više ili manje restriktivne mere.

Za vreme trajanja policijskiog časa će biti moguće kretanje samo prilikom odlaska naposao ili kod lekara.

Gimnazije će preći na onlajn nastavu i muzeji će biti zatvoreni.

Tržni centri će biti zatvoreni tokom vikenda i praznika a javni prevoz neće moći da da prima više od 50 odsto ukupnog kapaciteta putnika.

Krstarenja će takođe biti otkazana sem onih koja su u toku. 

Ministarstvo zdravlja će odlučiti o klasifikaciji regiona i o mogućoj promeni oznake boje na osnovu dvadesetak faktora, kao što je stopa transmisije ili stopa zauzetosti kreveta u bolnicama ili u odeljenjima intenzivne nege.