Italija popustila mere, rade kafići i restorani, gotovo 4,5 miliona ljudi se vratilo na posao

1
Beta - AP Photo/Andrew Medichini

Italija se danas ponovo pokrenula posle dvomesečne blokade zbog pandemije koronavirusa, sa 4,4 miliona Italijana koji su se vratili na posao sa popuštanjem mera.

Širom Italije oživela su gradilištai fabrike kako bi najpogođenija zemlja u Evropi koronavirusom i ekonomski uzdrmana ponovo pokrenula ekonomske aktivnosti.

Restorani i barovi dezinfikovali su podove i spremni su da usluže mušterije ali samo hranom i pićem za poneti.

Sedenje u barovima i restoranima, kao i otvaranje komercijalnih prodavnica i frizerskih salona odloženo je na još nekoliko nedelja i zavisi od primene mera socijalne distance i higijene.

Italijanska vlast je apelovala na građane da nose maske u zatvorenim prostorima i javnom prevozu.

Ožalošćeni mogu da prisustvuju sahranama, ali je dozvoljeno prisustvo maksimalno 15 ljudi.

Profesionalnim sportistima je dozvoljeno da se vrate treninzima, na kojima će se raditi individualno, a parkovi su otvoreni za džogere, roditelje i decu.

Zvaničnici su svesni da će nastavak privrednih aktivnosti dovesti do porasta infekcija, a postepeno otvaranje predviđeno je za regione koji preduzimaju mere za praćenje zaraze, da brzo reaguju ako dođe do novih slučajeva kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen.

Cilj je omogućiti postepen nastavak ekonomskih aktivnosti i zarazu držati pod kontrolom.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Virus hara po svetu dalje punom intezivitetom ! U bahatoj Rusiji samo Jucer zarazeno bilo 1o 500 zitelja ! Talijanima icito dosadanja ” lekcija nije bila dovoljna teraju svoje dalje sa nepredvidjenim novim katastrofama? Odluka vlade Srbije smatram ispravnim ali sü trebali pod drugim imenom nazvati a ne ” ratno stanje” jer rät protiv Virusa nije za dobit! Ratno stanje uvek je bio pogubno za gradjana a preventacija ozbiljna nada za opstanak covecanstva ! Ovoga puta vrag odnio salu!!!! Ono debelo ce tek slediti Kada Indija i Afrika dodju na red! Amerikanci sü vec dobili,po nosu a tek Kada zbiljam imati po Trumpu 100.000 mrtvih?! Uzasni stav jednog Presednik?!

    i ali preventacijom i te kako potrebno je samo stroga diciplina?

Comments are closed.