Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je upoznalo dvoje srpskih državljana, putnika na brodu „Diamond Princess“, sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom koji organizuje Italija, kao i uslovima i načinu pod kojim bi ova evakuacija bila organizovana, ali su oni doneli odluku da se u Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije „Princess Cruises“.

Ovo dvoje putnika još uvek čeka rezultate medicinskih testova.

„Kada je reč o 12 državljana Srbije – članova posade na brodu ‘Diamond Princess’, petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na koronavirus dobili su potvrdu da su negativni. Bez obzira na to što među njima nema zaraženih koronavirusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod“, saopštilo je ministarstvo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu „Diamond Princess“, do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučajeva.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđi Di Majo prethodno su razgovarali telefonom o mogućoj evakuaciji srpskih državljana sa kruzera „Dajamond Prinses“.

Vlada Italije uputila je tokom noći avion u Japan kako bi evakuisala svoje državljane koji se nalaze na brodu, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Di Majo je ponudio da zajedno sa italijanskim državljanima iz Japana budu vraćeni i putnici iz Srbije koji se nalaze na brodu.

Ambasada Srbije u Tokiju je u kontaku sa srpskim državljanima koji očekuju da u toku dana dobiju rezultate medicinskih testova i detaljna uputstva o mogućnostima napuštanja broda i daljeg putovanja.
Stotine putnika počelo je danas da napušta kruzer „Dajamond Prinses“ nakon dve nedelje karantina zbog zaraze koronavirusom.

I pored karantina, nije zaustavljeno širenje koronavirusa među putnicima i članovima posade, što je izazvalo velike kritike, javila je novinska agencija AP.

Putnici koji danas napuštaju kruzer, oko njih 500, bili su negativni na testu i nisu imali nikakve simptome, a pre izlaska još jednom će im biti izmerena telesna temperatura.

Iskrcavanje s broda osoba koje nisu zaražene će, kako se očekuje, trajati do petka zbog velikog broja, njih oko 2.500.

(Beta, N1)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.