Istražni komitet Rusije: “Ubistvo Darje Dugine je naručeno”

0
EPA-EFE/Johan Nilsson SWEDEN OUT

Istražni komitet Rusije saopštio je da je ubistvo Darje Dugine, ćerke poznatog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je poginula u Moskvi kada se aktivirala eksplozivna naprava u njenom vozilu, bilo planirano i naručeno.

Podaci do kojih se došlo u istrazi pokazuju da je zločin u kojem je poginula Darja Dugina bio ranije planiran i naručen, saopštio je Istražni komitet Rusije, prenosi RTS.

Utvrđeno da je eksplozivna naprava bila postavljena ispod automobila, ispod sedišta vozača.

“Darja Dugina, koja se nalazila za volanom, poginula je na licu mesta”, dodaje se u saopštenju.

Trenutno istražitelji, uz učešće stručnjaka iz Glavne uprave za sudsku medicinu Ruskog istražnog komiteta, nastavljaju uviđaj. 

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući događaj, rekla je da čeka rezultate istrage.

“Ako se ukrajinski trag potvrdi – a ovu verziju je izneo lider DNR Denis Pušilin, a moraju da ga provere nadležni organi – onda treba govoriti o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim”, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je istakla da se tokom poslednjih godina nakupilo mnogo činjenica koji govore u prilog tome – od političkih poziva na nasilje do učešća ukrajinskih državnih struktura u zločinima.

Darja Dugina rođena je 1992. godine, diplomirala je na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov”, a radila je u Međunarodnom evroazijskom pokretu, na čijem čelu je njen otac. 

Darja Dugina, bila je novinarka i u potpunosti je delila stavove svog oca, podržavajući politiku Rusije prema Ukrajini.

Oboje su bili sankcionisani zabranom putovanja na Zapad kao bliski saradnici ruskih vlasti.